• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Британські вчені оцінили швидкість розкладання пластикового сміття

    Опубликовано: 2022-06-11 14:48:34

    Викинуті деталі Lego можуть зберігатися в навколишньому середовищі до 1300 років, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    Кожен рік у Данії виготовляється близько 20 мільярдів деталей популярних у всьому світі конструкторів Lego. На жаль, чимала частка їх у результаті втрачається, викидається і виявляється в природі. Виготовлені з міцного і інертного АБС-пластику, вони довго зберігаються в навколишньому середовищі і можуть нести загрозу для живих організмів, інформує Ukr.Media.

    У Великобританії некомерційні організації, зайняті збором сміття, який море виносить на берег, знаходять деталі Lego у великій кількості, і волонтерський проєкт LEGO Lost at Sea навіть спеціально зосереджений на цій проблемі. За останні роки його учасники підібрали багато тисяч деталей, викинутих на пляжі Корнуолла.

    Такі зразки послужили основою для нової роботи команди професора Плімутського університету Ендрю Тернера (Andrew Turner). Отримавши 50 деталей Lego, винесених морем і знайдених волонтерами, вчені уважно оцінили їх збереження в лабораторії. Результати цієї роботи представлені в статті, опублікованій в журналі Environmental Pollution.

    Автори ретельно зважили кожну деталь, а з допомогою рентгенівської флуоресцентної спектроскопії з’ясували стан АБС-пластику, що дозволило оцінити їхній вік. Нарешті, деталі порівняли з оригінальними неушкодженими елементами Lego, випущеними в 1970-1980 роках, щоб оцінити, наскільки швидко розпадаються вони в природі.

    Вчені з’ясували, що пластикові елементи Lego здатні зберігатися століттями — від 100 до 1300 років, в залежності від виду деталі та зовнішніх умов.

    «Всі вони були частково згладжені і знебарвлені, а деякі з досліджених нами деталей виявилися тріснутими або вже розпалися на частини, — говорить Ендрю Тернер. — Всі вони можуть перетворюватися в частинки мікропластику».

    Автори ще раз підкреслюють важливість відповідального поводження з відходами, яке дозволяє обмежити потрапляння таких деталей в навколишнє середовище нашої планети.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.