• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені пояснили, чому хочеться спати, коли йде дощ

    Опубликовано: 2022-05-24 08:48:56

    На сонливість під час дощу впливає не лише зниження атмосферного тиску, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    Багатьом з нас знайомий стан, коли за вікном йде дощ, і ми не можемо ні про що думати, крім як про бажання поспати. Хронобіологи з Центрального університету Квінсленда (Австралія) визначили причини, що викликають сонливість під час дощової погоди, інформує Ukr.Media.

    Тривалий час існувала думка, що сонливий стан під час дощової погоди пов’язаний зі зниженням тиску, як в атмосфері, так і у людини. Деяка частка правди у цьому є. Організм дійсно трохи знижує тиск, підлаштовуючись під тиск у навколишньому середовищі. Одночасно відбувається уповільнення серцевого ритму, що має схожі симптоми з сонливістю. До того ж недолік кисню, що надходить у мозок, викликаний уповільненням серцевого ритму, призводить до зниження активності організму.

    Наомі Роджерс, науковий співробітник університету вважає, що крім цих причин, що викликають сонливість, існує і ряд інших. Наприклад, під час дощу сонце практично завжди ховається за хмарами, що сприяє блокуванню гормону активності, та активації гормону ночі — мелатоніну. Відбувається простий збій біологічного годинника.

    Також бажання поспати під час дощу викликає своєрідний запах, який виходить від землі. Такий аромат виходить у результаті змішування геосміну (органічної речовини, виробленої особливим видом бактерій) і спеціальних сполук, що виділяються рослинами під час посухи. Цей аромат має релаксуючу дію і викликає у людини сонливість.

    Ще однією причиною Роджерс називає підвищений вміст озону у повітрі після грози, і ритмічне постукування дощових крапель, що створюють «рожевий» шум. За даними психологів, шум, який звучить у діапазоні 20-20 000 Гц, є заспокійливим. Він покращує сон і знижує мозкову активність у людини. Саме у такому діапазоні ми чуємо шум дощових крапель.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.