• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бажання гризти лід може бути ознакою серйозної хвороби

    Опубликовано: 2022-05-20 20:28:45

    Влітку, в жаркий день, багато людей вважають за краще додавати в свій напій лід, а деякі обожнюють ще й погризти прозорий шматочок. Крім того, розсмоктування крижинок допомагає впоратися з синдромом сухого рота, який іноді виникає через недостатнє вироблення слини. Однак безперервне жування заморожених кубиків води може свідчити про деякі проблеми зі здоров’ям, інформує Ukr.Media.

    Залізодефіцитна анемія

    Ще на початку 2000-х на людей, які постійно гризуть лід, звернули увагу вчені медичного факультету Ньюкаслського університету (Великобританія). Це явище називається пагофагія і досить часто виникає в країнах з жарким кліматом або в літній сезон. Британські вчені запросили 81 людину, які зізналися, що кожен день вживають заморожену в кубиках воду і провели їм аналізи крові. Медики з’ясували, що всі ці люди в тій чи іншій мірі страждають залізодефіцитною анемією, викликаною неправильно складеним раціоном. Також в крові випробовуваних було виявлено недостатню кількість здорових еритроцитів, які необхідні для перенесення кисню по організму. Вчені вважають, що лід, який швидко тане в роті, викликає ефект, при якому в судини слизової рота швидко надходить багато кисню, тому хворим на анемію на підсвідомому рівні від цього стає легше. Але все-таки вживання льоду не забезпечує надходження в організм мінеральних речовин, в яких пацієнти відчувають дефіцит. Дослідники наказали випробуваним вживати біологічно активні добавки заліза. Через 21 день прийому препарату у 68 осіб тяга до жування льоду припинилася і у всіх пацієнтів аналізи крові прийшли в норму.

    Наявність емоційних проблем

    Багато лікарів відзначають, що у пагофагії можуть бути негативні наслідки. Деякі люди, які зазнали цієї манії, навіть купують машини для виробництва крижаної крихти, щоб задовольнити свою пристрасть. В результаті в них виникає стоматит або глосит, спостерігаються розлади в роботі скронево-нижньощелепного суглоба. На все це у 2015 році звернув увагу відомий американський дослідник, член Міжнародної академії біологічної стоматології та медицини, науковий співробітник Американського коледжу дієтології, доктор Джозеф Меркола. Він стверджує, що у 6 з 10 пацієнтів, схильних до пагофагії, залізодефіцитна анемія не присутня. Зате в них спостерігаються ознаки різних емоційно-психологічних проблем — від хронічного стресу і до обсесивно-компульсивного розладу. Згризання великої кількості льоду викликає ефект «прояснення» розуму. Зазвичай, стандартне лікування саме психолого-психіатричних розладів у пацієнтів, які страждають пагофагією, досить швидко зводить нанівець їх непереборну тягу до льоду. Однак, за словами доктора Меркола, такий пік часто спостерігається і у вагітних жінок. В них, крім наявного нервового розладу, дійсно часто виявляється залізодефіцитна анемія. Однак її лікування біологічно активними добавками в більшості випадків не дає бажаного ефекту тож пагофагія припиняється тільки після пологів.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.