• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Імпорт безакцизних октанопідвищуючих розчинників у 2021 році виріс на 86%

    Опубликовано: 2022-01-13 16:00:31

    У 2021 році в Україну було ввезено 132 тис.т розчинників для лакофарбової промисловості, що на 86% більше, ніж у 2020 році. Оскільки основний обсяг даних компонентів використовується в кустарному виробництві нафтопродуктів без сплати акцизного збору, збитки державного бюджету оцінюються в 1,1 млрд грн.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані дослідження "консалтингової групи "А-95".

    Як відзначають експерти, найбільші обсяги розчинників надійшли з Росії та Білорусі - 66,8 і 57,6 тис. т відповідно. При цьому за рік зростання російських поставок склало 56%, білоруських - майже втричі (158%).

    Найбільшим одержувачем розчинників стала група компаній "БРСМ-Нафта" - 24,5 тис. т. Зокрема, ексклюзивний постачальник нафтопродуктів в мережу "БРСМ" компанія "Катма Груп" імпортувала 21,1 тис. т розчинників з Білорусі, інший обсяг був придбаний у сторонніх постачальників. При цьому у 2020 році "Катма Груп" імпортувала всього 1,7 тис.т розчинників.

    Другим за обсягом одержувачем стала група компаній, що управляє міні-НПЗ в Мерефі (Харківська область). Спецімпортер групи ТОВ "Промхім" ввіз з Росії 24,3 тис.т розчинників проти 14,5 тис. т у 2020 році.

    Третім за величиною імпортером розчинників стала компанія "ВТГ-Трейдинг" - 9,3 тис.т (0,4 тис. т у 2020 році).

    Як пояснили в Консалтинговій групі "А-95", згідно з супровідними документами, переважний обсяг поставляються в Україну розчинників є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, використовуваних для виробництва нафтопродуктів, - МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту, ацетону.

    "Кожен з цих компонентів окремо обкладається акцизним збором, але згідно із законодавством особливо приготовані суміші даних компонентів не підлягають обкладенню акцизом. На наш погляд, це і є причина різкого зростання поставок даних компонентів, що дозволило заробити кустарним виробникам нафтопродуктів 1,1 млрд грн. Одночасно ця сума описує розмір втрат державного бюджету від несплати акцизу", - заявили експерти "А-95".

    Раніше повідомлялося, що група народних депутатів розробила законопроект, що виключає зловживання при імпорті сумішей октанопідвищуючих компонентів, використовуваних при виробництві бензинів.

    Згідно з документом, у разі вмісту в розчинниках хоча б одного підакцизного компонента вони обкладаються акцизом за повною ставкою.

    Зазначається, що документ надійде на розгляд профільних комітетів Верховної ради на початку 2022 року.

    ОЛЕКСАНДР МОРОЗ

    Инф. rbc.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.