• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УСПП залучатиме європейські гранти для бізнесу, співпрацюючи з Латвією

    Опубликовано: 2021-12-14 15:21:46

    УСПП співпрацюватиме з Латвійським агентством інвестицій і розвитку (LIAA) та іншими партнерами над реалізацією перспективних двосторонніх проєктів в сфері ІТ, будівництва, лісового господарства, агропереробки та логістики. Це відкриє доступ українському бізнесу до європейських грантів на десятки мільйонів євро.

    Про це йшла мова на зустрічі керівництва Українського союзу промисловців і підприємців із послом Латвії в Україні Ілгварсом Клявою та директором LIAA Каспарсом Рожкалнсом.

    Сторони відзначили позитивну динаміку зростання товарообігу між країнами: впродовж року  на +30%. Втім, навіть попри це його обсяги не відповідають потенціалу двох економік, переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.

    Лідер ділової спільноти України запропонував активізувати діяльність ділової ради Україна-Латвія, створеної в 2020 році.

    Україна очікує від співпраці з Латвією кооперації в сфері високих технологій, логістики, медицини, наукових розробок. Зокрема, латвійці неодноразово пропонували використовувати їх порти, де діють вільні економічні зони – задля здешевлення постачання товарів на ринки ЄС та третіх країн.

    «Пропонуємо проведення економічних форумів на щорічній основі, які були б приурочені до засідань Міжурядових комісій, а в подальшому – і до візитів прем’єр-міністрів та президентів обох країн. Така практика існує у взаємовідносинах з Литвою, і це, в тому числі, дає зростання товарообігу між державами приблизно на 40% кожного року», - зазначив Анатолій Кінах.

    Посол Латвії підтримав дану ініціативу та відзначив, що як в Києві, так і регіонах є чималий потенціал до бізнес-співпраці. Дипломат, якого призначили на цю посаду у вересні 2021 року, вже встиг побувати у Львові, Одесі, на Донеччині, планується візит до Харкова.

    Ілгварс Клява підкреслив, що Латвія готова ділитися своїм досвідом розбудови бізнес-відносин із європейськими ринками, а також може стати партнером у залученні в Україну різноманітних позик і грантів ЄС.

    Детальніше про ці можливості розповів директор LIAA Каспарс Рожкалнс.

    Латвійців цікавить співпраця в сфері біомедицини, інформаційних технологій, енергетики, smаrtcity (розумне місто) тощо.

    «Для проєктів розвитку ми маємо бюджет в 8 млн. євро. Якщо є українські компанії, що планують вийти із інноваціями на європейський ринок – ми будемо раді супроводжувати даний процес. Окрім того,відкриваються програми для великих інвесторів – до 10 млн. євро. 30% з цієї суми ми гарантуємо, причому перші 3 роки це йтиме як кредитування, а у разі успішного продовження проєкту – як єврогрант», - повідомив Каспарс Рожкалнс.

    УСПП і Латвійське агентство інвестицій і розвитку домовилися передбачити таку співпрацю в оновленому Меморандумі про партнерство. Документ діє з 2004 року і потребує коригувань з огляду на розширення сфер взаємного інтересу.

    Окрім того, посол Латвії відмітив високий інтерес до кооперації в розвитку транзитної логістики. Зокрема, йдеться про транспортні і залізничні перевезення між портами Чорного і Балтійського морів.

    Анатолій Кінах зазначив, у свою чергу, що тут може бути вигідним спільна участь в міжнародному проєкті «Один пояс-один шлях», а також розвиток транспортного сполучення з Балтією в рамках окремих проєктів.

    За підсумками перемовин УСПП направить офіційні пропозиції LIAA та посольству Латвії. Партнери домовилися укріплювати комунікації у напрямі розвитку вищезазначених пропозицій.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.