• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Призначення нових міністрів економіки та стратегічних галузей промисловості вимагає рішучих антикризових дій - УСПП

    Опубликовано: 2021-11-05 09:07:46

    У діловому союзі відмітили позитивну динаміку співпраці з обома чиновниками на їх попередніх посадах. Нагадаємо, досі Юлія Свириденко працювала в Офісі президента, а Павло Рябікін – є ексголовою Державної митної служби.

    При цьому в Українському союзі промисловців і підприємців підкреслили, що напередодні звільнення 5 міністрів у Верховній Раді відбулося без жодних звітів. Це неправильна практика як з нормативної точки зору, так і аналізу ефективності роботи ключових міністерств.

    «Потрібно оцінити, наскільки успішною була робота попередників, які залишаються проблеми, на чому варто сконцентрувати увагу нової команди», - наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Так, перед Мінстратегпромом залишаються завдання прийняття Стратегії розвитку промисловості, реалізації політики імпортозаміщення, локалізації виробництва, прискореної адаптації європейських технічних регламентів і стандартів в індустрії тощо.

    Спільними зусиллями промислової спільноти, експертів та урядовців вже вдалося затвердити цільові програми розвитку авіабудування та ракетно-технічного комплексу. На часі – відповідне нормативне затвердження розвитку суднобудування в Україні.

    Критично важливо прийняти законопроєкт №3739 про локалізацію виробництва. Також УСПП закликав Кабмін ухвалити програму імпортозаміщення в ОПК-2030 та виділити кошти на дослідні зразки і серійне виробництво.

    Разом із Укроборонпромом, з яким діловий союз має Меморандум про співробітництво і план заходів з його реалізації, будуть проведені відповідні заходи 9 листопада.

    « Є  необхідність більш глибокої локалізації виробництва у межах спільних проєктів з іноземними партнерами. Для цього потрібна участь держави у розв’язанні проблеми фінансового забезпечення  програм з імпортозаміщення, проєктування та побудови дослідних зразків. Лише так ми вийдемо на  серійне виробництво продукції у авіа-, суднобудівній галузях та верстатобудуванні. Зокрема, невелика «перемога» - замовлення 3 літаків у Антонова для ЗСУ - ще не означає повернення на рейки серійного виробництва і системного держзамовлення», - підкреслив Анатолій Кінах.

    Щодо співпраці із новопризначеною міністеркою Юлією Свириденко, то УСПП сподівається на продовження  взаємодії в економічних питаннях.  З ексзаступницею керівника Офісу президента неодноразово відбувалися відповідні консультації, у тому числі – в рамках пропозицій, наданих УСПП і Антикризовою радою громадських організацій.

    «Першочерговим завданням є прийняття антикризової стратегії для відновлення росту економіки. Це передбачає покращення доступу до кредитів, створення прогнозованого і стабільного податкового поля, максимальне залучення інвесторів», - вважають в Українському союзі промисловців.

    Також ділова спільнота наполягає, щоб уряд підготував план першочергових заходів із законодавчого забезпечення тих ініціатив, що вже пройшли обговорення з експертами і знайшли підтримку представників реального сектору економіки.

    УСПП виступив за необхідність оперативного доопрацювання Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Документ повинен йти в пакеті із проєктом держбюджету 2022.

    «Інакше важко проаналізувати ефективність роботи міністерств, скоригувати політику в економічній, соціальній сфері», - каже президент УСПП.

    Нагадаємо, незатверджена у минулому році парламентом Програма діяльності уряду  виконана лише на 25%. В середньому від 70 до 90% законодавчих ініціатив Кабміну не знаходять підтримки в парламенті.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.