• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Цукровики звернулися до Прем’єра: стрімкий ріст цін на газ доб’є галузь

    Опубликовано: 2021-10-05 11:06:56

    Національні асоціації Укрцукор, а також УСПП і Рада підприємців при КМУ  - направили листа на адресу очільника уряду Д.Шмигаля, де висловили занепокоєння складним становищем  у бурякоцукровій галузі.

    Для виготовлення цукру українським заводам цьогоріч знадобиться не менше 300 млн. кубометрів природного газу. Через ріст цін на блакитне паливо частина підприємств не зможе організувати виробництво, а сільгоспвиробники, які вклали в це кошти – зазнають значних збитків.

    Зокрема, у червні ціна за 1 тис. кубометрів газу становила 11 тис. грн, а вже зараз в окремих регіонах по передоплаті тариф становить 28 тис. грн. за 1 тис. кубометрів.

    Навіть без цього цукровики перебувають на межі нерентабельності. Фермери витрачають понад 42 тис. грн. на 1 гектар посіву цукрових буряків. При середній врожайності 480 центнерів з гектару та ціні 1200 гр за тону буряків, їх вирощування не є рентабельним.

    Ця ж причина зумовлює постійне скорочення площ посівів (зараз 206 тис. га). У 2020 році повноцінно працювало 29 з 33 заводів, ще якась частина з них зазнала збитків. 

    Бізнес-спільнота просить урядовців передбачити в держбюджеті 2022 дотації для виробників цукру в обсязі 150 грн. на тону. Сума розраховуватиметься пропорційно обсязу проданої сировини.

    «Така програма дозволить агропідприємствам не тільки збільшувати обсяги площ під цукровими буряками, але й виведе виробників із тіні, перекриє давальницькі схеми», - наголосили автори звернення.

    Також тут закликають урядовців спільно вишукати можливості для здешевлення непомірних для багатьох промислових галузей цін на природній газ.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.