• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Китай роздав країнам, що розвиваються, $385 млрд «прихованих» кредитів. Україна грошей не брала

    Опубликовано: 2021-10-05 15:15:43

    За період дії державної інвестиційної програми "Один пояс – один шлях" Китай видав країнам, що розвиваються, $385 млрд "прихованих" кредитів, тобто позикових коштів, які не можуть відстежити міжнародні фінансові інститути. Про це йдеться в звіті американської дослідницької лабораторії AidData.

    Автори дослідження проаналізували 13 427 девелоперських проєктів у 165 країнах за останні 18 років, які повністю або частково фінансували китайські держкомпанії і держбанки.

    За цей період Україна не отримувала "прихованих" кредитів Китаю. На відміну, наприклад, від РФ, яка є найбільшим одержувачем "прихованих" китайських кредитів на загальну суму $117 млрд, як зазначено в дослідженні.

    Всього за час дії програми "Один пояс – один шлях" Китай інвестував понад $843 млрд на будівництво доріг, мостів, портів і лікарень у 165 країнах, що розвиваються, і близько 70% цієї суми було видано держбанкам і спільним підприємствам країн у вигляді кредитів. Кредити видавали не центробанкам у формі держборгу, а місцевим держкомпаніям, тому що багато країн вже мали великі борги і не могли собі дозволити брати нові кредити офіційно.

    За даними AidData для 42 країн такі кредитні зобов'язання перед Китаєм вже перевищують 10% від їхнього ВВП. В середньому обсяг "прихованих" боргів для країн із низьким і середнім рівнем доходу становить близько 6% ВВП.

    Понад 60% виданих Китаєм кредитів забезпечені заставним майном. Кредити видаються під високу ставку розміром 4,2% строком на 10 років.

    Автори дослідження підкреслюють, що існує велика ймовірність отримання під контроль Китаю стратегічних об'єктів у країнах, які не зможуть розплатитися за "прихованими" кредитами.

    Роман Брыль

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.