• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почесне консульство Литви в Луганській області поглиблює співпрацю з УСПП

    Опубликовано: 2021-09-22 15:37:05

    Президент  УСПП Анатолій Кінах зустрівся з Почесним Консулом Литовської Республіки в Сєвєродонецьку Луганської області України Робертасом Габуласом.

    Сторони обмінялися думками щодо стану та перспектив торговельно-економічних відносин між Україною та Литвою. Зокрема, відзначалось, що в останні роки двостороннє економічне співробітництво демонструвало помітне зростання - товарообіг зростав на 30 % щороку. Багато в чому це стало можливим завдяки роботі УСПП і партнерських бізнес-асоціацій Литви в рамках діяльності двосторонніх ділових рад.

    Окрему увагу учасниками зустрічі було приділено ситуації на Сході України – регіоні, який вже 8-й рік страждає від військового конфлікту.

    Президент УСПП подякував Литовській державі за послідовну й відчутну  підтримку України та проінформував про успішне завершення проекту реконструкції однієї зі шкіл у прифронтовій Авдіївці Донецької області. З березня 2019 року до 31 червня 2021 року УСПП виступав партнером Центрального агентства управління проектами (Литва) у здійсненні проекту «Оснащення школи №2 у м. Авдіївка, Донецька область, Україна, освітнім та спортивним обладнанням». Цей проект, фінансований МЗС Литви за Програмою розвитку співпраці та просування демократії (виділені кошти в сумі 1 млн. Євро), є вкрай важливим для відновлення інфраструктури та зменшення соціальної напруги на Сході України, який потерпає від збройної агресії. Як відомо, 1 вересня 2021 року авдіївська школа №2, маючі сучасне освітнє обладнання, спортивний та дитячі майданчики, технологічний харчоблок, гостинно відчинила двері учням.

    Сторони погодились, що досвід, набутий УСПП під час реалізації авдіївського проекту, має поширюватись на інші подібні проекти гуманітарного характеру, адже присутність УСПП гарантує повну прозорість, підконтрольність і підзвітність в освоєнні виділених проектних коштів.

    В свою чергу, Робертас Габулас відзначив, що й соціальні об’єкти Луганської області, зокрема 15 шкіл, потребують термінового відновлення та ремонту різних масштабів, не маючи часом елементарних побутових умов для навчання дітей.

    Сторони домовились вживати спільних кроків для залучення додаткових коштів від Уряду Литви на реконструкцію освітніх об’єктів Сходу України. Одним із каналів такої діяльності є двосторонні групи міжпарламентських зв’язків у Верховній Раді України та Сеймі Литви.

    Аби надати спільній роботі системного характеру, УСПП та Почесний Консул Литви в Луганській області підписали угоду про співробітництво, що надасть основу для довгострокових контактів.

    На виконання підписаної угоди на Луганщині вже найближчим часом відбудеться виїзне засідання за участі  влади та місцевих підприємців з метою вивчення соціальних, матеріальних і навіть психологічних проблем місцевої громади. Як наголосив Робертас Габулас: «Іноді мешканці прифронтових територій потребують не стільки прямої фінансової допомоги. Натомість вони чекають інтересу до себе, турботи про своє майбутнє. Лише так вони можуть відчути себе невід’ємною частиною України».

    До підготовки заходу та реалізації наступних проектів буде активно залучатись нещодавно відновлене Регіональне відділення УСПП в Донецькій області, компетенція якого розповсюджується і на Луганську область.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.