• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Методику розрахунку тарифу на розподіл електроенергії слід відкорегувати, - експерт

    Опубликовано: 2021-09-20 15:46:49

    Сьогоднішня методика розрахунку тарифу на розподіл електроенергії стримує розвиток операторів систем розподілу (ОСР) та має бути відкорегована НКРЕКП.  Про це заявив заступник директора з економіки та фінансів ПАТ «Черкасиобленерго» Ігор Ганноцький під час Енергетичного форуму ENERGY CLUB.
     
    Ефективність роботи ОСР  буде знижуватися без внесення змін до методики розрахунку тарифу на розподіл електроенергії, що знаходиться в сфері компетенції НКРЕКП. Саме тому заступник директора з економіки та фінансів ПАТ «Черкасиобленерго» Ігор Ганноцький вважає за доцільне звернення всіх ОСР до Комісії з проханням врегулювати проблемні моменти, пов‘язані з тарифною методикою. Про це  експерт завив під час панельної дискусії  «Які тарифні перспективи у операторів системи розподілу (ОСР) в Україні?» форуму  ENERGY CLUB «Спекотна осінь: як зробити тарифи економічно обґрунтованими для операторів системи розподілу та постачальників універсальних послуг в Україні?» (https://iclub.energy/spekotna-osin).
     
    «В структурі тарифу на 2021 р. ціна закупівлі електроенергії для компенсування  технологічних втрат зафіксована на рівні 1401,60 грн. за МВт*год. Фактична ціну на ринку «доба вперед» останнім часом складала близько 2000 грн. за МВт*год. Тобто затверджена НКРЕКП ціна  зараз на 43% менше ринкової. З жовтня 2021р. в рамках покладення на ОСР спеціальних обов’язків (ПСО) розрахунок вартості придбаної ОСР електроенергії буде здійснюватися по ціні 1700 грн/мВт. Це породжує дефіцит обігових коштів у ОСР, які використовуються для капітальних ремонтів, заходів інвестиційної програми та розрахунків на ринку електроенергії. В осінньо-зимовий період реальна ринкова ціна ще зросте. Можна не сумніватися, що це призведе до збільшення витрат ОСР. Якщо брати наше підприємство,  то це значні кошти – такі витрати в структурі тарифу  складають 28% та сягають більше, ніж півмільярда гривень», - підкреслив Ігор Ганноцький. На погляд експерта, НКРЕКП мала б відкорегувати вартість електроенергії для компенсації технологічних втрат в тарифі  на розподіл електроенергії для ОСР.

    Ще одним проблемним питанням є встановлена НКРЕКП тарифна чисельність персоналу, яка не переглядалася багато років. «Варто обговорити з представниками НКРЕКП перегляд тарифної чисельності персоналу ОСР, як розрахунок витрат на оплату праці, враховуючи істотно занижений та маніпулятивний коефіцієнт «бета». Вже ніхто й не згадає, коли її (тарифну чисельність) встановили. Обмеження «бета»-коефіцієнту не лише стримують наші можливості зростання зарплат, але й не дають можливості мотивувати та утримувати дійсно професійних співробітників, роблять дуже складним виконання вимог тієї ж НКРЕКП щодо приєднання замовників, якості на надійності надання послуг з розподілу електроенергії», - повідомив експерт.

    «Для того, щоб ефективно працювати та відповідати ліцензійним вимогам комісії, в ПАТ «Черкасиобленерго» наразі працює 3918 осіб, що на 292 особи більше закладеної у тариф чисельності персоналу. Тож доцільним був би перегляд з боку НКРЕКП чисельності персоналу, перегляд коефіцієнту «бета» та  витрат на оплату праці для компенсування втрат у структурі тарифів протягом року», - резюмував заступник директора з економіки та фінансів ПАТ «Черкасиобленерго».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.