• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УСПП: одним із основних питань зустрічі В.Зеленського і Д.Байдена має стати посилення торгівельно-економічного співробітництва

    Опубликовано: 2021-09-01 18:26:44

    Основною тематикою візиту Президента України В.Зеленського до США повинне стати значне посилення торгівельно-економічних зв’язків. Йдеться як і про напрям американських інвестицій, так і кооперацію у високотехнологічних сферах – ІТ, ракетобудування тощо. Це ті галузі, де Україна може бути сильним командним гравцем та партнером.

    Таку думку висловив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, коментуючи  зустріч двох президентів — України і США, заплановану на 1 вересня.

    Він звернув увагу на той факт, що товарообіг між країнами не відповідає потенціалу держав – всього 4 млрд. доларів. При цьому навіть Білоруссю останній в України більший –  4,5 млрд. дол.

    «Показник неоднозначний. Адже партнерство із Заходом для нас пріоритетне. І якщо питань по товарообігу із ЄС немає – це один із найбільших напрямів українського експорту, то із США поточна ситуація потребує удосконалення. Тому одна із першочергових складових візиту – це значне підвищення показників торгово-економічного співробітництва», - зазначив лідер ділової спільноти.

    Також, на переконання Анатолія Кінаха, важливим є почути чіткі відповіді північноамериканського союзника на такі питання, як запуск Північного потоку 2, енергетична та військова підтримка України. Зокрема, повноцінна робота ПП-2 може призвести до втрати Україною щорічно 2 мільярдів доларів з транзиту, починаючи з 2025 року.

    При цьому президент УСПП вважає недоречними висловлювання деяких радників глави держави про те, що Україна потребує мільярдів доларів допомоги від США.

    «Однозначно, що цього ніхто не робитиме, друге – Україні потрібні не кредити, а саме інвестиції. Тому мільярдів доларів ми потребуємо – але в економіку, модернізацію промисловості, створення індустріальних парків і кластерів, розвиток інфраструктури тощо. Говорити, що Україна сприятлива і відкрита для інвесторів, і що Україна потребує допомоги, бо не проводить реформи і сама не розвиває економіку – це різні речі. І критично важливі для того, як нас будуть сприймати – як партнера чи залежну від зовнішніх впливів країну», - підкреслив Анатолій Кінах.

    Окрім того, нинішній американський президент Джо Байден – неодноразово відвідував Україну та на власні очі бачив ті проблеми, які і досі неподолані. Це корупція, недостатня правова захищеність, незавершена реформа судової і правоохоронної системи тощо. Відтак, списати проблеми виключно на зовнішні фактори – агресію Росії та її старі/нові енергетичні проєкти – не вийде.

    «Відомо, що і в ЄС, і в США, та й в самій Україні (структуроване громадянське суспільство) очікує від України виконання власних домашніх завдань. Це прогрес в напрямках вже означених та інших реформ, стратегія власного економічного розвитку, поступовий відхід від тотального сировинного експорту з тим, щоб в країні створювалися робочі місця та ін.». – підсумував Анатолій Кінах.

    Нагадаємо, 1 вересня президент Володимир Зеленський вперше відвідає Білий дім та зустрінеться із своїм американським колегою Джо Байденом.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.