• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міненерго із Держенергоефективності та стейкхолдерами розробляють Стратегію розвитку водневої енергетики в Україні до 2030 року

    Опубликовано: 2021-08-13 08:58:51

    Під головуванням заступниці Міністра енергетики Юлії Підкоморної відбулося перше засідання Робочої групи щодо підготовки проєкту Стратегії розвитку водневої енергетики в Україні на період до 2030 року.

    Робочу групу, яку очолила Ю. Підкоморна, створено за дорученням Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля. Секретарем Робочої групи призначено Юрія Шафаренка – заступника Голови Держенергоефективності.

    На початку засідання Юлія Підкоморна відмітила, що Стратегія має бути динамічним документом з урахуванням новизни галузі. При цьому, вона наголосила, що водень є одним із інструментів декарбонізації і кліматичної політики України та Європи.

    Сьогодні водень має вирішальне значення для перетворення Європи на кліматично нейтральний континент до 2050 року. Його перевага – здатність знизити викиди СО2 до мінімальних показників. Крім цього, ЄС визначив Україну пріоритетним партнером щодо співпраці у виробництві та використанні водню.

    Тому для України відкриваються можливості стати гідним енергетичним партнером ЄС, забезпечити внутрішнє використання водню та його експорт, вирішити актуальні питання сталої роботи енергосистеми.

    «Зелений» водень також необхідний для подальшого сталого розвитку відновлюваної енергетики. Адже враховуючи нестабільність вироблення енергії з відновлюваних джерел залежно від погодних умов, з її надлишку можна генерувати водень.

    У першому установчому засіданні Робочої групи взяли участь представники різних сторін: влади, бізнесу, асоціацій, міжнародних організацій, наукових установ.

    В.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура презентував план розробки Стратегії водневої енергетики України на період до 2030 року.

    У рамках засідання пропозиції до Водневої стратегії також висловили заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Шахматенко, президент Української водневої ради Олександр Рєпкін, голова правління Східноєвропейської асоціації водневої економіки Олександр Пилипенко, голова правління Української асоціації систем накопичення енергії та водневих технологій Василь Доронін,  заступник генерального директора асоціації «Український ядерний форум» Микола Виноградов, директор Інституту відновлюваної енергетики НАН України Степан Кудря, міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт, співголова Секретаріату Німецько-українського енергетичного партнерства Юлія Рибак, представник проєкту USAID Віталій Мірошніченко, радниця Посольства Великобританії в Україні з питань економіки, енергетики та змін клімату Олена Балбекова, радник Голови правління НАК «Нафтогаз України» з питань розвитку низьковуглецевих бізнесів Олексій Рябчин, членкиня НКРЕКП Ольга Бабій та інші учасники.

    За підсумками засідання визначено основні завдання для виконання Робочою групою та окреслено актуальні питання для подальшого детального опрацювання. Держенергоефективності визначено відповідальним за розроблення Стратегії розвитку водневої енергетики до 2030 року та координатором цього процесу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.