• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні потрібно переглянути політику наглядових рад при стратегічних підприємствах

    Опубликовано: 2021-08-05 15:35:09

    Наглядові ради цілої низки стратегічних монополій -  НАК Нафтогазу, Укренерго, Укрзалізниці тощо- складаються переважно із іноземців. При цьому підприємства означених сфер отримали за результатами минулого року великі збитки. Укренерго - мінус 27,5 млрд грн, Нафтогаз - мінус 19 млрд. грн і т.д.

    Члени ж Наглядових рад, проводячи онлайн-засідання з-за кордону тощо, отримуючи чималі зарплати (що вже викликало хвилю громадських дискусій), відповідальності за неефективну діяльність компаній не несуть.

    Більш того - Верховна Рада перед канікулами проголосувала за основу законопроєкт №5593-д щодо корпоративного управління на держпідприємствах. Ним, зокрема, безпрецедентно розширюються повноваження наглядових рад. Так, останні матимуть право призначення та звільнення керівника, затверджуватимуть річні фінансові плани тощо.

    На цьому наголошують в УСПП.

    «Оскільки всі названі компанії на 100% є державними – уряд, а також Наглядові ради несуть повну відповідальність за той  неефективний менеджмент, який призводить до збитків для держбюджету, провокує збільшення тарифів в енергосекторі», - наголосив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.

    Лідер ділової спільноти переконаний, що Кабміну зараз потрібно комплексно проаналізувати фінансово-господарські результати ключових державних компаній та визначити ефективність управління Наглядових рад.

    Також Анатолій Кінах вважає за необхідне переглянути законодавчо-нормативні основи щодо діяльності Наглядових рад в Україні в принципі. Особливо в секторах природних монополій – транспорт, енергетика тощо.

    «Ми хотіли б, щоб це питання вирішили без зайвої політизації – через удосконалення кадрової політики і системи контролю за рішеннями, які приймають подібні Наглядові ради. Потрібно навести лад у формуванні і умовах їх діяльності. Надавати якнайширші повноваження без посилення персональної відповідальності - деструктивно », - зазначив президент УСПП.

    Він виступає за вивчення міжнародного досвіду, його адаптацію в Україні, проте підтримує лише консультативний  формат залучення іноземних експертів, а не керівний.

    Промисловці, підприємці впевнені в тому, що лише спільні і прозорі дії держави, Наглядових рад, менеджменту компаній та експертів на принципах державно-приватного партнерства забезпечать конкурентоспроможний розвиток вказаних монополій та інших державних компаній на сучасних стандартах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.