• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Промисловці та НАН України напрацюють спільні пропозиції щодо низки реформ

    Опубликовано: 2021-07-21 09:15:27

    Тісний зв'язок промисловості та науки, використання напрацювань вітчизняних експертів в рамках підготовки державних програм в сфері індустріального розвитку - в пріоритеті роботи як УСПП, так і його партнерів - НАН України. З Академією нині діє підписаний меморандум про співробітництво, план заходів на 2021 рік, чимало пропозицій промислової спільноти для уряду були підготовлені за підтримки вітчизняних науковців.

    Системним контактам сприяє створена сторонами робоча група. Зроблені нею фахові висновки та пропозиції стали предметом першого спільного засідання НАН України та УСПП.

    Серед учасників - експерти ділового союзу та представники Президії Академії, а також низки інститутів НАН України.

    Учасники зустрічі відмітили, що необхідні спільні зусилля як наукової спільноти, так і бізнесу, влади щодо  більш фахової підготовки і реалізації низки необхідних реформ.

    "На жаль, ні реформа в медицині, ні в АПК тощо - не враховували експертні позиції, не готувалися на основі аналізу та прогнозів наших науковців. Це породжує серйозні ризики щодо їх імплементації та ефективності в цілому. Також нас бентежить тенденція професійної деградації інституцій влади. Ініціюються і приймаються спорадичні рішення, без відповідних стратегій і програм, часто всупереч висновкам представників реального сектору економіки, громадських організацій. Тому наша співпраця із науковими колами настільки важлива - щоб ті пропозиції, які ми подаємо, були максимально прагматичними, інноваційними та ефективними", - підкреслив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Відбувся обмін думками щодо поглиблення зв'язку галузевих промислових виробництв із науковим сектором. Зокрема, створення інтегрованих майданчиків по обміну ідеями та розробкою техніко-економічних обґрунтувань тих чи інших ініціатив, проєктів тощо. Цю ідею УСПП пропонував ще раніше - у рамках Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Представляючи сторону роботодавців у діалозі з урядом та профспілками, Анатолій Кінах неодноразово підкреслював необхідність наукового супроводження реформ та новацій, пропонованих владою.

    Представники НАН України та УСПП також підкреслили необхідність саме модернізації (а не ліквідації) Господарського кодексу України, якнайшвидшого прийняття законопроєкту "Про державну промислову політику", відповідної Стратегії тощо.

    Окрім того, у фокусі уваги партнерів - складна демографічна ситуація в країні ( на 100 смертей тільки 48 новонароджених), трудова міграція (на рівні 6-7 млн.), соціальна незахищеність населення через стрімкий ріст цін і тарифів, що значно випереджає ріст доходів.

    Ця проблема болюча навіть для самої Академії. НАН України через низький рівень фінансування втрачає кадри, науковці - молодь та середнього віку - емігрують за кордон.

    Окремим напрямом роботи є спільні зусилля по підтримці процесу декарбонізації економіки. Промисловці привітали рішення Ради відхилити законопроєкт 4167 про промислові викиди, адже пропоновані там норми чинили б тиск на індустрію, котра не має коштів, щоб швидко перейти на європейські стандарти. Втім, це не означає, що діловий союз не підтримує декарбонізацію. Це той незворотній шлях, який має подолати країна.

    Тому разом із НАН України домовлено розпочати серію робіт, спрямованих на розроблення науково-практичних засад використання водню як інноваційного палива для декарбонізації економіки України.

    Академіки презентували низку розробок, що вже впроваджують, як пілотні - в медицині, машинобудуванні, електроніці, інформатиці. До прикладу, серед таких безпілотники, що випускаються на базі підприємства "Меридіан". В Інституті кібернетики реалізовано на базі "Івченко Прогрес" проєкт покращення конструкції сопел в ракетобудуванні.

    Разом із представниками індустрії, УСПП вони обговорили перспективи практичного впровадження і інших технологій, можливості їх патентування , виробництва на експорт тощо.

    Робоча група УСПП і НАН України збиратиметься щомісяця, а раз у квартал оголошуватиме свої напрацювання в рамках розширеного засідання промисловців і науковців. Планується, що такі проходитимуть не тільки в Києві, але й в Харкові, Львові, Одесі тощо.

    "Наші робота спрямована на те, щоб змінювати ментальність суспільства, підвищувати громадянську активність і відповідальність, а також впливати на пріоритети роботи влади. При цьому зосередимося на успішній реалізації цілком конкретних проєктів в промисловості, інноваційному виробництві, пошуку інвесторів та імплементації нових технологій і підходів в економіці", - підсумував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.