• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ФАО проводить навчальні тури для представників сільськогосподарських кооперативів Донецької, Луганської та Запорізької областей

    Опубликовано: 2021-07-12 09:08:52

    З метою обміну досвідом впровадження кооперативної моделі, бізнес-процесів та кращих практик управління у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру ФАО проводить навчальні тури для представників кооперативів Донецької, Луганської та Запорізької областей.

    «Навчальні тури – це можливість поділитися досвідом та сприяти впровадженню найкращих практик у сфері агровиробництва, управління кооперативом, розвитку кооперативних послуг. Для тих, хто створює кооператив, цінним є формування бачення та розбудова ідентичності від самого початку життєвого циклу організації, – зазначає Ірина Воловик, експертка ФАО з питань кооперації фермерів. – Під час навчальних турів учасникам надається можливість вдосконалити свої навички щодо стратегічного планування розвитку кооперативів, бізнес-планування нових кооперативних послуг та вдосконалення бізнес-процесів».

    Перша із навчальних поїздок пройшла на початку червня 2021 року. Участь у заході взяли 7 представників п’яти кооперативів Луганської та Запорізької областей, які займаються виробництвом фруктів та овочів з перспективами подальшого зростання. Учасники відвідали кооператив «Перший Ягідний» (м. Могилів, Дніпропетровська область) та органічну ферму «Соколово» (с. Cоколово, Дніпропетровська область).

    У кооперативі «Перший Ягідний» учасники заходу оглянули полуничне господарство, навчались краплинному зрошенню, дискутували на тему ризиків та проблем у виробництві ягід, маркетингу та кооперативних послуг. 12 членів цього кооперативу вирощують малину, полуницю, ожину, чорницю, смородину, агрус, 7 сортів винограду, саджанці плодів та ягід на загальній площі 30 га. Обсяг виробництва ягід тут становить понад 100 тонн на рік.

    «Ми були дуже раді взяти участь у навчальних турах та дізнатись думку наших колег щодо діяльності кооперативів, які вони представляли, – сказала Віра Морозова, керівник кооперативу «Митра». – Ми ще раз переконались, що варто вирощувати полуницю. А також плануємо застосовувати методи сушіння та пакування продуктів, а також нові технології у виробництві полуниці».

    На екофермі «Соколово» члени кооперативів отримали інформацію щодо концепції створення органічної ферми, переробки продукції та екотуризму.

    Окрім цього учасники навчального туру мали можливість представити свої кооперативи, обговорити перспективи та виклики розвитку кооперативних послуг у ланцюгу доданої вартості фруктів та овочів. Вони також визначили стратегічні цілі розвитку кооперативів, серед яких використання теплиць замість польового виробництва, збалансоване управління водними ресурсами та крапельне зрошення, розвиток маркетингових послуг кооперативів.

    «Не менш цінною є інформація про виклики та ризики, з якими кооперативи стикаються постійно. Управлінський облік, планування процесів та якісне членство – це ті основи, з яких формується життєздатність кооперативу на довгострокову перспективи», – додала експертка ФАО Ірина Воловик.

    ФАО підтримує сільськогосподарські кооперативи у вдосконаленні їхніх управлінських та експлуатаційних можливостей через проведення тренінгів, заходів з обміну інформацією та наданням консультативної підтримки.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.