• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Арешт рахунків боржників. Який максимум стягуватимуть із зарплати, пенсії та соцвиплат

    Опубликовано: 2021-06-24 15:30:39

    Автоматизований арешт коштів боржників на рахунках у банках здійснюється в межах виконавчого провадження.

    З 6 квітня набрав чинності наказ Міністерства юстиції, який розширює дію системи автоматизованого арешту рахунків боржників. У Міністерстві юстиції роз'яснили, який максимум зможуть стягувати з зарплати, пенсії та різних соціальних виплат.

    "Утримання з таких виплат здійснюється у разі відсутності у боржника коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах, відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі сум, які підлягають стягненню, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів", – зазначають у відомстві.

    Який максимум дозволяється стягувати з зарплати та пенсії
    Законодавство передбачає, що відрахування із таких доходів боржника здійснюються з урахуванням суми, яка залишається після утримання податків, зборів та єдиного соцвнеску.

    Відповідно, з зарплати боржника може бути утримано за виконавчими документами:

    - у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи, у зв’язку із втратою годувальника, майнової або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, – 50%;

    - за іншими видами стягнень – 20%.

    З пенсії може бути відраховано:

    - не більше 50% її розміру на утримання членів сім’ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я іншій особі, а також у зв’язку зі смертю потерпілого;

    - за іншими видами стягнень може бути відраховано не більше 20% пенсії.

    Що ще важливо
    Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати зарплати та інших доходів боржника не може перевищувати 50% від розміру зарплати, що має бути виплачена (у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами).

    Це обмеження не поширюється на відрахування з зарплати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт та стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із зарплати не може перевищувати 70%.

    Як здійснюється автоматизований арешт рахунків
    Автоматизований арешт коштів боржників на рахунках у банках здійснюється в межах виконавчого провадження та стосується усіх категорій виконавчих документів, які передбачають стягнення коштів з боржників-фізичних та юридичних осіб.

    Відбувається така процедура за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) шляхом інформаційної взаємодії державних або приватних виконавців та банків.

    Автоматизована система забезпечує обробку даних про боржника та вносить відомості про нього до Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження.

    Виконавці можуть автоматично арештовувати кошти на рахунках фізичних та юридичних осіб, які потрапили до Єдиного реєстру боржників, за усіма категоріями виконавчих документів, а також можуть автоматизовано отримувати інформацію про номери рахунків боржників-фізичних осіб та про суми коштів на таких рахунках.

    Кількість фізичних осіб, дані щодо яких внесено до Єдиного реєстру боржників, перевищує 5,5 млн і ця цифра постійно змінюється.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.