• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Український супутник, Маск і збитки Держкосмосу: УСПП пропонує уряду прийняти врешті цільову програму і систематизувати свої дії

    Опубликовано: 2021-05-25 14:41:15

    За результатами 2020 року Державне космічне агентство відзвітувало про сумарні чисті збитки підпорядкованих компаній на суму 810,9 мільйона гривень. Найбільшу частку тут становить Південмаш ім. О.М. Макарова – мінус 672,2 млн грн. За минулий рік штат  підприємств ракетно-космічного комплексу «схуд» на 1,6 тис. працівників.

    «Тим не менше, наші розробки досі актуальні і є значні досягнення, чомусь малопомітні в інформаційному шумі в Україні. Вже кілька років запускається ракета-носій з українським двигуном «Антарес». КБ «Південне», завод ім. О.М.Макарова та італійська Avio S.p.A нещодавно досягли домовленості про додаткове постачання десяти двигунів українського виробництва для ракети-носія Vega.  Проте на поодиноких перемогах чи просто ентузіазмі наші провідні підприємства не протримаються», - переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.

    У січні 2021 року на численні вимоги УСПП, інших потужних організацій, Кабмін врешті затвердив концепцію загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України 2021-2025. Загальний її обсяг - 30 млрд грн., з яких 15 млрд гривень має надійти з держбюджету.

    Наступним кроком має стати прийняття власне самої держпрограми, переконані промисловці. Саме вона, а не концепція, дасть чітке бачення, що фінансуватимуть, в яких обсягах та термінах. До слова, терміни створення самої програми провалюються.

    “Лише для Дніпра космічна галузь – це 11 тисяч робочих місць для унікальних фахівців. Космічна галузь – це й питання високотехнологічного економічного розвитку: проєкти в цій сфері  дозволяють виходити на передові світові ринки. Потрібне якнайшвидше нормативне затвердження Державної програми розвитку ракетно-космічного комплексу України», –  зазначив президент УСПП.

    Концепцією держпрограми передбачається подальша інтеграція та перспектива членства в Європейському космічному агентстві. Україна  направила ЄКА кілька презентацій можливостей української космічної галузі і пропозиції щодо спільних проектів. Поки чіткої відповіді європейської сторони немає.

    Паралельно  у владі назріла чергова ідея – запустити до кінця 2021 року супутник «Січ-2-1», робота зі створення якого ведеться від 2013-го. Фінансувати його створення та випробування має КБ «Південне» і держбюджет, а запуск довірять Space X Ілона Маска.

    В УСПП підтримують намагання влади просувати космічні проєкти України, втім виникає питання щодо системності та кінцевої мети таких відірваних одне від одного кроків. Знову ж таки – треба модернізувати ракетно-космічну галузь в Україні через послідовну реалізацію відповідної загальнонаціональної програми.

    Наразі вітчизняне космічне агентство управляє 15 державними компаніями, серед яких 5 компаній отримують дуже незначні прибутки, 5 – глибоко збиткові, 4 підприємства перебувають у стадії банкрутства.

    «Визначити пріоритети, спрямувати кошти на перспективні виробництва, шукати нові контракти за кордоном для підвищення прибутковості. Паралельно з цим розвиваючи власну ракетно-космічну програму», - окреслив позицію УСПП Анатолій Кінах.

    У промислової спільноти є й певний скепсис щодо повноцінного фінансування з бюджету заявлених напередодні сум (15 млрд.грн). Тому тут закликають уряд вже шукати приватні і міжнародні інвестиції, при цьому зберігаючи контрольний пакет за державою.

    Нагадаємо, унікальний завод - база українського ракетно-космічного комплексу «Південмаш»- перебуває в глибокій кризі вже близько 10 років. У 1990 році він виробляв 100 ракет щороку, наразі працює над разовими  проєктами. Першою перемогою промислової спільноти стало прийняття в 2020 році  парламентом закону №3697 про погашення боргів по зарплаті державного підприємства Південмаш у розмірі 300 млн грн, а також відстрочення боргів підприємства перед бюджетом. Також тоді за вимогою УСПП, місцевої обласної адміністрації, самого заводу тощо уряд нарешті виділив 15,1 млн грн для забезпечення зберігання гептилу (рідкого ракетного палива).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.