Український супутник, Маск і збитки Держкосмосу: УСПП пропонує уряду прийняти врешті цільову програму і систематизувати свої дії

25 май, 14:41

За результатами 2020 року Державне космічне агентство відзвітувало про сумарні чисті збитки підпорядкованих компаній на суму 810,9 мільйона гривень. Найбільшу частку тут становить Південмаш ім. О.М. Макарова – мінус 672,2 млн грн. За минулий рік штат  підприємств ракетно-космічного комплексу «схуд» на 1,6 тис. працівників.

«Тим не менше, наші розробки досі актуальні і є значні досягнення, чомусь малопомітні в інформаційному шумі в Україні. Вже кілька років запускається ракета-носій з українським двигуном «Антарес». КБ «Південне», завод ім. О.М.Макарова та італійська Avio S.p.A нещодавно досягли домовленості про додаткове постачання десяти двигунів українського виробництва для ракети-носія Vega.  Проте на поодиноких перемогах чи просто ентузіазмі наші провідні підприємства не протримаються», - переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.

У січні 2021 року на численні вимоги УСПП, інших потужних організацій, Кабмін врешті затвердив концепцію загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України 2021-2025. Загальний її обсяг - 30 млрд грн., з яких 15 млрд гривень має надійти з держбюджету.

Наступним кроком має стати прийняття власне самої держпрограми, переконані промисловці. Саме вона, а не концепція, дасть чітке бачення, що фінансуватимуть, в яких обсягах та термінах. До слова, терміни створення самої програми провалюються.

“Лише для Дніпра космічна галузь – це 11 тисяч робочих місць для унікальних фахівців. Космічна галузь – це й питання високотехнологічного економічного розвитку: проєкти в цій сфері  дозволяють виходити на передові світові ринки. Потрібне якнайшвидше нормативне затвердження Державної програми розвитку ракетно-космічного комплексу України», –  зазначив президент УСПП.

Концепцією держпрограми передбачається подальша інтеграція та перспектива членства в Європейському космічному агентстві. Україна  направила ЄКА кілька презентацій можливостей української космічної галузі і пропозиції щодо спільних проектів. Поки чіткої відповіді європейської сторони немає.

Паралельно  у владі назріла чергова ідея – запустити до кінця 2021 року супутник «Січ-2-1», робота зі створення якого ведеться від 2013-го. Фінансувати його створення та випробування має КБ «Південне» і держбюджет, а запуск довірять Space X Ілона Маска.

В УСПП підтримують намагання влади просувати космічні проєкти України, втім виникає питання щодо системності та кінцевої мети таких відірваних одне від одного кроків. Знову ж таки – треба модернізувати ракетно-космічну галузь в Україні через послідовну реалізацію відповідної загальнонаціональної програми.

Наразі вітчизняне космічне агентство управляє 15 державними компаніями, серед яких 5 компаній отримують дуже незначні прибутки, 5 – глибоко збиткові, 4 підприємства перебувають у стадії банкрутства.

«Визначити пріоритети, спрямувати кошти на перспективні виробництва, шукати нові контракти за кордоном для підвищення прибутковості. Паралельно з цим розвиваючи власну ракетно-космічну програму», - окреслив позицію УСПП Анатолій Кінах.

У промислової спільноти є й певний скепсис щодо повноцінного фінансування з бюджету заявлених напередодні сум (15 млрд.грн). Тому тут закликають уряд вже шукати приватні і міжнародні інвестиції, при цьому зберігаючи контрольний пакет за державою.

Нагадаємо, унікальний завод - база українського ракетно-космічного комплексу «Південмаш»- перебуває в глибокій кризі вже близько 10 років. У 1990 році він виробляв 100 ракет щороку, наразі працює над разовими  проєктами. Першою перемогою промислової спільноти стало прийняття в 2020 році  парламентом закону №3697 про погашення боргів по зарплаті державного підприємства Південмаш у розмірі 300 млн грн, а також відстрочення боргів підприємства перед бюджетом. Також тоді за вимогою УСПП, місцевої обласної адміністрації, самого заводу тощо уряд нарешті виділив 15,1 млн грн для забезпечення зберігання гептилу (рідкого ракетного палива).


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/504973.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua