• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бізнес виступає за вчасний запуск Бюро економічної безпеки та громадський контроль за ним

    Опубликовано: 2021-05-17 15:48:03

    У Харкові триває міжнародна конференція «Законодавче забезпечення діяльності Бюро економічної безпеки України». Захід організований УСПП в партнерстві із Асоціацією платників податків України, Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого, Національною академією внутрішніх справ.

    Участь в конференції беруть представники парламенту, Офісу Президента, Національної ради реформ, структур ЄС,  Європолу, міжнародні експерти з Грузії, Румунії, Німеччини, Великої Британії тощо, Литви, низки українських наукових установ.

    Заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло у своєму вітальному слові наголосив, що ЄС, міжнародні партнери України вітають створення Бюро та розділ функцій щодо розслідування фінансових злочинів.

    “Представництво ЄС в Україні готове надавати всіляку підтримку в цьому процесі, ділитися кращими практиками, впровадженими в країнах-членах Євросоюзу”, - зазначив Ремі Дюфло.

    При цьому він підкреслив, що громадські організації мають відігравати важливу роль у контролі діяльності БЕБ.

    З цим погоджуються в УСПП та Асоціації платників податків. Раніше партнери вже направили листа на очільника уряду Д.Шмигаля, де зосередили увагу на потребі прозорого формування Ради громадського контролю при Бюро, а також порядку проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності БЕБ. Участь в цьому процесі повинні брати фахівці українських ділових асоціацій, громадських організацій, наукових установ.

    “Створення Бюро економічної  безпеки - це незворотна адаптація умов ведення бізнесу до європейських стандартів. Ми підтримуємо ідеологію оптимізації роботи і усунення дублювання функцій БЕБ, передбачені прийнятими нормативними актами - законом та відповідною постановою уряду. Розслідування злочинів у фінансовій сфері має бути більш ефективним і прозорим, не перетворюватися на інструмент тиску на підприємництво. Нагадаю, що минулоріч в Україні було відкрито 910 кримінальних справ по ст.212 (ухилення від сплати податків). По факту майже у всіх випадках не знайшли достатньо доказів, кримінальних ознак, і тільки 10 справ було реально передано до суду по суті. Це дестабілізувало роботу бізнесу, нанесло збитків держбюджету.  Бюро має посилено працювати саме в аналітичному напрямі та сповідувати принцип “не нашкодь. Ми будемо моніторити як процес його запуску, так і подальшої роботи”, - підкреслив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Прозора діяльність БЕБ важлива для покращення в тому числі і інвестиційного клімату. У 2020 році чистий відтік прямих іноземних інвестицій Україну склав $868,2 млн. Зниження тиску на бізнес,краща правова захищеність капіталів - в основі економічного розвитку.

    Лідер ділової спільноти наголосив на потребі своєчасного запуску Бюро (вересень 2021 року), чіткого дедлайну внесення законодавчих змін, що регулювали б його діяльність. У тому числі - корелювання із поточним держбюджетом 2021.

    Нагадаємо, напередодні УСПП та АППУ звернулися до Офісу президента, очільників профільних комітетів Верховної Ради, Національної ради реформ щодо  законопроєкту 3959-1.  Цим документом, що визначатиме діяльність БЕБ, передбачається повернення до криміналізації ухилення від сплати податків та проблематики із відшкодуванням ПДВ. На думку бізнесу, це створює ризики масових зловживань з боку правоохоронних органів.

     Заступник керівника Офісу президента Олег Татаров погоджується, що для повноцінного запуску Бюро необхідно підготувати низку змін до кримінального, адміністративного кодексів тощо. За його словами, над цим вже працює спеціально створена робоча група в парламенті.

    “Досі десяток структур правоохоронних органів були залучені до розслідування порушень у фінансовій, підприємницькій діяльності. Дублювання функцій не сприяло ефективності роботи. БЕБ відтепер працюватиме у цьому секторі, не залучаючи оперативних підрозділів інших правоохоронних органів”, - повідомив чиновник.

    За результатами міжнародної конференції її матеріали будуть передані Офісу президента, Верховній раді та уряду. Йтиметься про впровадження всіх функцій БЕБ та їх нормативне затвердження, врегулювання спірних питань підслідності, досудових розслідувань, підпорядкування Бюро та ін.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.