• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зростання тіньової економіки і безробіття – УСПП закликав уряд діяти спільно з бізнесом

    Опубликовано: 2021-04-27 12:14:37

    Пандемія коронавірусу та карантинні заходи спричинили зростання тіньової економіки в України. За даними уряду, в період січень- вересень 2020 року її рівень у загальній частці ВВП склав 31%. Незалежні експерти дають цифру до 40%.

    У той же час росте і безробіття. На 1 квітня 2021 року в Україні налічується 450 тис. зареєстрованих безробітних. Це на 29% більше, ніж рік тому. Реальна цифра із застосуванням методології Міжнародної організації праці – більше 1,8 млн.

    Український союз промисловців і підприємців неодноразово звертався до уряду із вимогою спільної з роботодавцями розробки політики розвитку національного ринку праці. На думку УСПП, стимулювання зайнятості, підтримка малого і середнього бізнесу – мають стати пріоритетами уряду в 2021 році.

    « В тіні досі працює 20,3% всіх зайнятих громадян. Бізнес відчуває брак обігових коштів, має колосальні (подекуди до 50%) втрати від різних карантинних обмежень та супутніх витрат тощо. Не менше проблем має в цьому плані промисловість. Закриття ринків, відсутність системних замовлень в Україні призводить до зупинки і простоїв у виробництві. До прикладу, 14% зареєстрованих безробітних – у переробній промисловості», - наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Лідер ділової спільноти акцентував також на зростаючих темпах трудової міграції. За різними оцінками, сьогодні за кордоном працюють до 7 млн. українців. Трудова міграція українців до Польщі, Чехії, Угорщини стає усе більш масовою, при цьому спостерігається тенденція і бізнес-міграції. 

    Відтак потрібне ухвалення комплексних мотиваційних програм із повернення українських мігрантів на Батьківщину; створення умов для підвищення економічної активності населення.

    23 квітня УСПП і Антикризова рада громадських організацій обговорить ці та інші питання та оприлюднять «Платформу економічного патріотизму» - орієнтири спільних дій влади і бізнесу на 2021 рік.

    Документ містить конкретні пропозиції, спрямовані на відновлення економічного розвитку країни. Його основою  стали результати експертних обговорень, круглих столів, форумів, організованих УСПП спільно з партнерами та науковцями, а також на основі меморандумів про співробітництво, укладених в 2021 році - з Укрзалізницею, Укроборонпромом, Національною академією педагогічних наук, Національною академією аграрних наук тощо.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.