• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Розподілена енергогенерація – один із перспективних напрямів сталого розвитку енергетики в ЄС та Україні

    Опубликовано: 2021-04-22 15:16:38

    Перспективи розвитку розподіленої енергогенерації представив Костянтин Гура, в.о. Голови Держенергоефективності, під час виступу на Міжнародній конференції «Вітроенергетичний сектор: перехід від «зеленого» тарифу до ринкових умов».

    Костянтин Гура повідомив, що у рамках імплементації «четвертого енергопакету» ЄС (CleanEnergyPackage) важливою є участь громадян в енергетичному переході. Крім цього, Директива ЄС 2018/2001 (RED II) також передбачає розширення прав споживачів на генерацію «зеленої» енергії для власних потреб та участі в ринку електроенергії.

    Тим часом в Україні протягом останніх декількох років відбувається стрімкий розвиток відновлюваної енергетики. Станом на кінець 2020 року в країні встановлено 8,5 ГВт потужностей «зеленої» електроенергетики. Вітроенергетика займає II місце за введеними потужностями після сонячної енергетики, а саме –
    1,3 ГВт.

    При цьому, процес інтеграції в ОЕС України об’єктів ВДЕ, зокрема сонячних та вітрових електростанцій, потребує балансування та додаткових заходів, які забезпечують стабільну роботу та підвищення гнучкості енергосистеми.

    Одне з можливих рішень – збільшення розподіленої генерації енергії з відновлюваних джерел, зокрема, шляхом створення класу проз’юмерів (споживачів-виробників енергії).

    «В Україні вже є приклад такої системи – це СЕС у приватних домогосподарстах. На сьогодні близько 30 тис. родин встановили власні СЕС. Їхня загальна потужність сягає 780 МВт. Ще три роки тому налічувалося лише близько 3 тис. таких сімей. Також є підприємства, які встановлюють СЕС для власних потреб», – повідомив К.Гура.

    Наразі Держенергоефективності у рамках створеної робочої групи працює над розширенням можливостей для розвитку розподіленої генерації в Україні та розробляє механізм Net EnergyMetering.

    «Ідея полягає у наданні можливостей домогосподарствам та підприємствам виробляти електроенергію з відновлюваних джерел, а надлишок постачати в мережу, із можливістю її подальшого використання у зручний час. Важливо, що система буде працювати без додаткового економічного навантаження на бюджет України та кінцевого споживача, без «зеленого» тарифу», – повідомив К.Гура і додав, що цей механізм використовують у 70 країнах, у тому числі в США та країнах ЄС.

    Крім цього, Держенергоефективності за участю стейкхолдерів розробляє систему гарантій походження енергії з відновлюваних джерел. Це дасть можливість споживачам мати підтвердження про те, яку енергію вони споживають. Це особливо актуально з огляду на зростаючу тенденцію щодо переходу підприємств до декарбонізації та необхідності підтвердження виробництва продукції із використанням «чистої» енергії.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.