• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україні треба значно підсилити експортну політику - УСПП

    Опубликовано: 2021-04-21 09:04:59

    В 2021 році продовжує зростати імпорт: у січні -березні він склав 15,1 млрд дол., що на 12% більше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому традиційно Україна спрямовує на експорт метали, руду і сировину з АПК, а ввозить натомість машини, обладнання тощо.  Відтак, проблема навіть не в негативному сальдо -  мінус 1,3 млрд дол., а в якісній структурі міжнародної торгівлі нашої держави.

    На цьому наголосили в УСПП.

    “Випуск продукції з доданою вартістю - це робочі місця та розвиток економіки. Поки український виробник не має стимулів від держави, у тому числі - врахування прозорої локалізації в державних тендерах, він у безвиході. Навіть знайшовши партнерів за кордоном самотужки і плануючи вихід на експорт, є безліч ризиків і питань, пов'язаних із термінами та етапами виконання контрактів. Банально не вистачає обігових коштів, облікова ставка росте (НБУ підвищив до 7,5%), кредити досі дорогі і багатьом недоступні”, - підкреслив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Власне тому діловий союз послідовно підтримує ефективну систему страхування зовнішньоторговельних операцій, зокрема в рамках Експортно-кредитного агентства.

    Також УСПП закликав уряд разом із підприємцями та Нацбанком розробити масштабну програму антикризового кредитування саме малого і середнього бізнесу. Йдеться про ставки 0-5%. Зокрема безпроцентні кредити повинні видаватися саме за умови збереження робочих місць. Позики за низькими ставками, що не перевищували б 5%, надавати компаніям для модернізації виробництва чи виходу на експорт.

    “Ми спостерігаємо вкрай негативні тенденції. Навіть в традиційно успішній сфері АПК. Так, з початком 2020 року на внутрішній ринок став тиснути імпорт молочки, його обсяг сягнув 300 млн. доларів. З початком цього року скоротилося виробництво в сільському господарстві на 5%. Гірша ситуація в промисловості- там спад виробництва. на жаль, вже традиційний”,- зазначив Анатолій Кінах.

    УСПП наполягає на ревізії Експортної стратегії України, зокрема, в частині практичної реалізації зазначених там механізмів підтримки експортерів. Також необхідне страхування зовнішньоекономічних операцій, кредитування МСБ та більш системна промоція українських товарів і брендів за кордоном.

    З іншого боку, потрібно посилити стимули і на внутрішньому ринку. Зокрема, і через програми локалізації виробництва та імпортозаміщення.

    Ці та інші питання будуть винесені на обговорення УСПП та Антикризовою радою громадських організацій 23 квітня. На захід запрошені роботодавці, експерти. представники влади - Офісу президента, уряду і парламенту. УСПП підпише меморандум про співробітництво із Експортно-кредитним агентством.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.