• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • А.Кінах: уряд неефективно керує держмонополіями – УЗ, Укренерго та Нафтогаз показали колосальні річні збитки

    Опубликовано: 2021-04-13 14:55:30

    Державні монополісти в ключових сферах транспорту і енергетики встановили антирекорд збитковості. За 2020 рік Укрзалізниця отримала чистий збиток в 11,9 мільярда гривень, а "Укренерго" - 27,5 млрд. грн. Нафтогаз України за 2020 рік закінчив із показником мінус 36,93 млрд. грн.

    При цьому ще в 2019 році дані компанії були прибутковими.

    «Оскільки всі названі компанії на 100% є державними – уряд, а також Наглядові ради несуть повну відповідальність за такий неефективний менеджмент», - наголосив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.

    Раніше УСПП звертався до уряду, Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді по Укрзалізниці з тим, щоб посадовці і депутати оцінили дії членів Наглядової ради компанії на їх професійність та відповідність національним інтересам України.   Нагадаємо, остання заблокувала процес модернізації УЗ, зокрема, відокремлення сфери вантажоперевезень «Укркарго» та сприяла звільненню голови Правління В.Жмака, котрий розпочав активні реформи.

    «Уряду і парламенту зараз необхідно комплексно розглянути фінансово-економічні підсумки 2020 року, у тому числі – фінансово-господарські результати УЗ, Укренерго та НАК Нафтогаз. Визначити ефективність управління Наглядових рад. Щодо вже згаданої ТСК по Укрзалізниці – це якраз і було одне із завдань її створення», - відзначив Анатолій Кінах.

    При цьому лідер ділової спільноти пропонує зосередитися і на причинах, котрі призвели до таких масштабних збитків. Зокрема, Держаудитслужба виявила порушення в діяльності НАК в 2018-2019 рр, котрі призвели до втрати державою 75 млрд грн. Державна компанія не оприлюднює публічно інформацію, за якими цінами влітку 2020 року закачала газ в підземні сховища, які потужності видобутку українського газу має і яка його реальна собівартість тощо.

    Фінансові проблеми Укренерго багато в чому пов’язані із заборгованості державою перед інвесторами в «зелену» енергетику, розбалансованістю енергоринку.

    «Відтак, з огляду на сказане, ми виступаємо за публічний аудит діяльності даних компаній, їх Наглядових рад, а також вжитих урядом заходів», - підсумували в УСПП.

     Промисловці, об'єднання роботодавців впевнені в тому, що лише спільні і прозорі дії держави, Наглядових рад, менеджменту компаній та експертів на принципах державно-приватного партнерства забезпечать конкурентоспроможний розвиток вказаних монополій на сучасних стандартах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.