• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Динаміка скорочення споживання газу у 2019-2020 роках

    Опубликовано: 2021-03-19 08:54:09

    За оперативними даними НКРЕКП, отриманими Держенергоефективності, у 2020 р. населення використало 8,2 млрд м3 газу, що на 14% менше, ніж у 2019 році, коли було спожито 9,5 млрд м3 газу.

    Тобто споживання блакитного палива населенням минулого року зменшилося на 1,3 млрд м3. Для порівняння це означає, що близько 220 млн доларів не витрачено на закупівлю газу.

              Скорочення споживання газу відбувається із різних причин. На це впливають у т.ч. заходи з енергоефективності. Цьому сприяють і програми підтримки: «теплі кредити», Фонд енергоефективності, місцеві програми співфінансування тощо. Зокрема, «теплими кредитами» минулого року скористалося більше 110 тис. учасників, які інвестували 1,04 млрд грн в енергоефективні заходи. Результати щорічної оцінки роботи програми показують, що в середньому економія газу приватними домогосподарствами становить близько 30%. Такий позитивний досвід надихає інших громадян також впроваджувати заходи з енергоефективності.

    Обсяг споживання газу бюджетними та релігійними організаціями не змінився і склав минулого року 400 млн м3, як і в 2019 році.

    Водночас підприємства теплокомуненерго збільшили використання газу на  3% або на 200 млн м3 (з 7,4 млрд м3 за 2019 р. до 7,6 млрд м3 за 2020 рік).

    Це говорить про те, що потрібно сприяти розвитку біоенергетичних проєктів, які безпосередньо заміщують газ. Для цього вже розроблено низку законопроєктів, щоб усунути бар’єри на ринку та сприяти інвестуванню у встановлення енергогенеруючих потужностей на місцевих видах палива. Крім цього, на такі показники ймовірно вплинув більш холодний опалювальний період у 2020 році у порівнянні із відповідним періодом 2019 року.

     Як бачимо, можливість зменшити імпортозалежність країни та заощадити кошти – додаткові аргументи на користь заміщення споживання газу, розвитку сфери енергоефективності та біоенергетики.

    Всього минулого року більше 1,3 млрд євро інвестицій залучено у проєкти відновлюваної енергетики та енергоефективності (у т.ч. через «теплі кредити», енергосервіс).

    Водночас важливо зберегти курс на зменшення залежності від імпортних енергоресурсів. Тому Держенергоефективності продовжує працювати над удосконаленням законодавства, зокрема, щодо:

    -      запровадження прозорої та конкурентної електронної системи торгівлі твердим біопаливом в Україні;

    -      створення конкурентного ринку теплопостачання;

    -      розвитку сфери виробництва біометану;

    -      встановлення нульової ставки податку на СО2 з біопалива;

    -      сприяння вирощуванню енергорослин;

    -      розвитку ринку рідких біопалив;

    -      відновлення енергосервісу та його розширення на об’єкти комунальної сфери.

              Держенергоефективності звертає увагу усіх мерів міст та голів ОТГ на переваги біоенергетичних проєктів. Встановлюючи твердопаливні котельні, біоТЕС, біогазові установки, Ви вирішуєте одночасно цілу низку питань розвитку Вашої громади: заощаджуєте кошти на закупівлі газу, створюєте робочі місця, збільшуєте надходження до бюджету, забезпечуєте стабільне теплопостачання впродовж всього опалювального періоду.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.