• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Юрій Луценко: «Це були демократичні вибори, а не маніпуляції»

    Опубликовано: 2006-03-28 15:06:00

    Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко задоволений результатами перебігу виборів. «Більше всього радує сам процес, - зазначив Міністр. - Можу стверджувати, що це були демократичні вибори, а не маніпуляції, через які, нажаль, Україна проходила останні півтора десятка років. На цих виборах майстри на всі руки по голосуванню, які демонстрували на попередніх виборах свою майстерність, відпочивали. У нас був вільний, спокійний, прозорий процес волевиявлення громадян».

    - Хочу наголосити на трьох основних причинах, демократичності ходу виборів, - продовжив Юрій Луценко, - це, насамперед, забезпечення владою рівних політичних умов для всіх політичних сил. Друге – люди навчилися захищати свій вибір. Третя причина – комісії чітко пам’ятали про кримінальну відповідальність за фальсифікації.

    У ході самих виборів до органів внутрішніх справ надійшло 124 повідомлення з 23 регіонів держави про правопорушення. Найбільше повідомлень стосувалися фактів виявлення недостачі та пошкодження бюлетенів (4356 штук), винесення бюлетенів з приміщень дільничних виборчих комісій (18 фактів). Зафіксовано також 3 анонімні повідомлення про мінування (м. Київ, Донецька, Дніпропетровська область), два - втрати печаток дільничних виборчих комісій (Луганська, Харківська області), один - підпал виборчої дільниці (Київська область), а також 6 випадків природної смерті (АР Крим, м. Київ, Дніпропетровська, Донецька, Луганська та Черкаська області – по 1).

    В розрізі регіонів найбільше подій, пов’язаних з виборчим процесом, зафіксовано в АР Крим (19), Кіровоградській (15), Одеській (14) та Запорізькій (9) областях. Водночас з Волинської, Сумської, Тернопільської та Чернівецької областей таких повідомлень у день голосування не надходило.

    Під час проведення виборів майже 74 тисячі працівників органів внутрішніх справ забезпечували охорону громадського порядку біля 33 925 виборчих дільниць та в місцях масового перебування громадян.

    - Ще раз хочу констатувати, що це були найспокійніші вибори по кількості виявлених порушень, - продовжив Міністр, - але були дві ключові проблеми: черги під час голосування та списки виборців. Щодо їх ліквідації потрібно насамперед розвести в часі місцеві та парламентські вибори, а також створити у державі єдиний реєстр громадян.

    За словами Міністра, органи внутрішніх справ у ході підготовки виборів провели значну роботу щодо уточнення списків виборців та заміни паспортів зразка 1974 року. І це дало позитивні результати. Якщо під час президентських виборів з цією проблемою зіткнулися 106 тис. виборців, то на цих виборах їх кількість зменшилась до 10 тисяч.

    Інф. Міністерство внутрішніх справ України Департамент зв’язків з громадськістю

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.