• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Близько 40% українців бояться брати кредити – опитування

    Опубликовано: 2020-12-15 15:00:21

    Українці швидше готові позичити гроші у родичів, ніж взяти банківський кредит.

    Близько 40% українців бояться залучати кредити. Про такі результати дослідження ринку кредитування в Україні розповіла керівник відділу фінансових досліджень маркетингової компанії CBR Лідія Кулиба.

    "Близько 40% опитаних заявили, що взагалі не готові користуватися кредитами. Після кількох пережитих криз бізнес і населення обережно ставляться до кредитів", – зазначила вона.

    Хто проводив дослідження
    Дослідження ринку кредитування в Україні проводилося Незалежною асоціацією банків України спільно з Проектом USAID "Трансформація фінансового сектору" та компанією CBR.

    У ході презентації результатів дослідження було також представлено проєкт ЛІГА Money як ресурс, здатний покращити ситуацію на ринку кредитування, в першу чергу за рахунок підвищення обізнаності споживачів для прийняття ними зважених рішень.

    Інші результати дослідження
    За словами виконавчого директора Незалежної асоціації банків Олени Коробкової, більшість опитаних українців відчувають нестачу грошей на споживчі товари. Основне джерело покриття дефіциту коштів – кредитний ліміт на картці, а на другому місці – позика від знайомих чи родичів і лише на третьому – кредит у банку.

    Найбільш поширений вид боргу, який мають опитані – це заборгованість по кредитній картці.

    Третина опитаних припускають можливість отримання коштів у разі необхідності з різних джерел (родичі, банки, фінансові компанії).

    Через те, що вимоги банків до позичальників є більш суворими, ніж вимоги фінансових компаній, українці частіше залучають саме кредити фінкомпаній.

    У той же час найбільш дисциплінованими є позичальники банків, а найменш дисциплінованими – позичальники мікрофінансових компаній та ломбардів.

    Основними перешкодами для залучення кредитів опитані називали вартість коштів (відсоткові ставки) та переконання у тому, що залучати кредити небезпечно.

    Як проводилося опитування
    За словами Лідії Кулиби з компанії CBR, дослідження було проведено у жовтні. Опитувалися як фізичні особи (у віці 25-55 років, що проживають у містах з населенням від 100 000 жителів), так і бізнес (ФОПи та юрособи з доходом до 30 млн грн на рік). В цілому було проведено близько 800 онлайн-інтерв'ю з фізособами та 303 – з представниками бізнесу.

    Як можуть бути використані результати дослідження
    Як зазначила заступниця керівника Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" Юлія Вітка, на основі висновків дослідження може бути створений план напрямків роботи щодо вирішення тих чи інших проблемних питань у сфері кредитування.

    "Можливо на основі цих висновків…міг би бути створений план по тим питанням, які можна вирішувати. Це і блок законодавчих, регуляторних питань, і блок освітницьких питань, ще багато напрямків роботи, які можна згрупувати по категоріях і впроваджувати. Нам було б дуже цікаво взяти у цьому участь", – сказала Юлія Вітка.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.