• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УСПП негативно оцінив урядове рішення про перенесення перепису населення на 2023 рік

    Опубликовано: 2020-12-11 09:03:06

    В УСПП, Об’єднанні організацій роботодавців України, Антикризовій раді громадських організацій негативно оцінили урядове рішення про перенесення термінів перепису населення аж на 2023 рік. Нагадаємо, вчора Кабінет Міністрів схвалив відповідне розпорядження.

    Ділова спільнота нагадує: перепис є найбільш точним і достовірним джерелом інформації для формування державної політики з питань економічного та соціального розвитку України, бюджетної політики, а також для коротко- та довгострокових демографічних прогнозів.

    Не володіючи такою інформацією ще з 2001 року (останній перепис здійснювався за прем’єрства А.Кінаха), держава, по суті, приймає рішення «всліпу», що і показує недореформованість пенсійної системи, медичної галузі, обіцянки повернути мільйони трудових мігрантів додому і відсутність жодних для цього програм.

    За словами президента УСПП Анатолія Кінаха, демографічна ситуація в Україні має небезпечні тенденції, що, однак, ігнорується політиками і посадовцями, попри вражаючі цифри: до карантину і пандемії від 7 до 9 млн. співгромадян працювали за кордоном, і як тільки це стане можливим знову –  відтік трудових ресурсів лиш посилиться. Адже в Україні не формується національний ринок праці, малий і середній бізнес потерпає без державної підтримки (8 тисяч гривень допомоги – жодним чином не рятівне коло), великі виробники – заводи – або в кризі, а деякі і зовсім в стані банкрутства.

    При цьому великий процент старіння населення, низька народжуваність (наразі на 100 смертей припадає поява на світ 52 немовлят), незавершеність медичної реформи і її недостатнє фінансування – створюють бар’єри для перспектив зростання економіки. Держава втрачає людей, і тут не тільки справа в міграції: минулоріч чисельність населення скоротилася на 250 тис., а вже за січень-вересень 2020 – на 199 тис. (прогнозована цифра за підсумками року 290 тис.). Як бачимо, динаміка більш, ніж негативна.

    «Нас турбує те, що влада не розуміє цих речей та, напевне, вважає їх непріоритетними. Поза тим,  людський капітал – найцінніше, що є в Україні і, парадоксально, найбільш недооцінена річ владою. Рішення відтермінувати перепис населення неприпустиме. Це не просто забаганка громадських організацій, роботодавців тощо – за стандартами ООН потрібно робити це як мінімум раз в 10 років. Україна ж 20 років не знає власної демографічної ситуації», - наголосив Анатолій Кінах.

    Перепис – це можливість діагностики демографічної ситуації, міграції, стану господарств, платоспроможності громадян, зайнятості тощо, говорять в УСПП і ООРУ. Чітке розуміння співвідношення працюючих і пенсіонерів. Загалом він дає системний аналітичний матеріал, що формує стратегію розвитку держави.

    «За показником ефективності системи держуправління  Україна займає 132 місце з 138-ми в Індексі глобальної конкурентоспроможності. Це все, що потрібно знати, аналізуючи інформацію. Ми виступаємо за те, щоб уряд переглянув своє рішення і разом з роботодавцями і бізнесом здійснив комплексний скринінг економічної, демографічної  ситуації, стану національного ринку праці. І вже на основі такого аналізу мають бути розроблені чіткі стратегії та державні програми – зайнятості, розвитку промисловості, підвищення ефективності медичної  сфери, завершення пенсійної реформи тощо», - підсумував лідер ділової спільноти.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.