• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Законопроєкт «Про енергоефективність» фіналізовано Міненерго за участю Держенергоефективності та експертного середовища

    Опубликовано: 2020-09-15 15:08:07

    Міненерго спільно з Держенергоефективності та експертами удосконалено та фіналізовано базовий проєкт Закону України «Про енергоефективність».

    Ціль законопроєкту – заснування нового правового підгрунтя для системного розвитку сфери енергоефективності в Україні із врахуванням сучасних підходів та європейських норм.

    Важливо, що законопроєкт розроблено із врахуванням 27-ої Директиви ЄС та інших  міжнародних  зобов’язань України. Також очікується скасувати застарілий Закон України «Про енергозбереження» ще 1994 року.

    Як пояснив т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура, законопроєкт є вкрай необхідним і нагальним, адже економіка України в 2-3 рази більш енергоємна, ніж у більшості країн ЄС. При цьому, майже половина (45%) виробленої та імпортованої енергії втрачається при її перетворенні та транспортуванні до фінального споживача. За оцінками експертів, потенціал скорочення витрат енергії при споживанні може досягати 60%.

    Тому важливо забезпечити впровадження енергоефективних заходів на різних етапах: під час виробництва, транспортування, передачі, розподілу, постачання та споживання енергії.

    Для цілісного розвитку сфери енергоефективності законопроєкт охоплює такі важливі напрями:

    ü основні засади державної політики, особливості формування та виконання національних цілей та планів дій з енергоефективності;

    ü засади забезпечення економії енергії в будівлях центральних органів виконавчої влади;

    ü вимоги до екодизайну, енергоаудиту, енергоменеджменту, енергосервісу;

    ü підходи до створення та функціонування Національної системи енергетичного моніторингу;

    ü особливості запровадження інтелектуальних систем обліку;

    ü стимулювання енергоефективності в сфері передачі та розподілу електричної енергії, транспортування та розподілу природного газу, в сфері теплопостачання (у тому числі, створення підґрунтя для використання високоефективної когенерації);

    ü вимоги до надавачів послуг до платіжних документів (квитанцій), в тому числі щодо інформування з питань енергоефективності;

    ü відповідальність за порушення законодавства та інші.

    Наразі законопроєкт проходить погоджувальні процедури із зацікавленими ЦОВВ.

    У цілому прийняття законопроєкту дозволить запровадити в Україні кращі європейські принципи і підходи для ефективного використання енергоресурсів у різних секторах економіки, щоб сприяти зменшенню енергозалежності та підвищенню конкурентоздатності України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.