• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як працюють установи підзвітні Держконтрольсільгосппроду

    Опубликовано: 2006-03-16 11:26:00

    На виконання Закону України "Про зерно та ринок зерна в Україні" запроваджено сертифікацію послуг зернових складів, що дає можливість реально здійснювати державний контроль як за якістю послуг із зберігання зерна всіма суб'єктами ринку, так і за якістю самого зерна та продуктів його переробки.

    Починаючи з 1 січня 2005 року зернові склади, які не мають сертифіката відповідності, позбавляються права приймати на зберігання зерно та продукти його переробки.

    За 2005 рік державним підприємством "Держреєстри" в Україні сертифіковано послуги 611 зернових складів у 25 областях. Вперше сертифіковано 240 підприємств, повторно 97 підприємств, продовжено дію сертифікату 180 підприємствам, було анульовано сертифікати 2 підприємствам.

    У вересні 2005 року з метою забезпечення вимог Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо цінового регулювання послуг зернових складів із зберігання зерна як об’єктів державного цінового регулювання облдержхлібінспекціями разом з державними інспекціями з контролю за цінами було проведено суцільні перевірки дотримання всіма зерновими складами незалежно від форми власності цін на послуги із зберігання зерна.

    В грудні 2005 року на базі Київського національного університету технологій та дизайну було проведено навчання 22 фахівців облдержхліб-інспекцій на звання аудиторів із сертифікації зернових складів.

    Контрольна та організаційна робота обласних державних хлібних інспекцій в 2005 році була направлена на запобігання погіршення якості хлібопродуктів та випуску нестандартної продукції, правильності приймання, визначення показників якості зернових, зернобобових та олійних культур.

    Всього за 2005 рік проінспектовано 23,7 млн. тонн хлібопродуктів, що на 7.8 млн. тонн більше порівняно з 2004 роком, проінспектовано 121,4 тис. вагонів, 2,3 тис. суден, 39,4 тис. автомашин та контейнерів.

    За рік обласними державними хлібними інспекціями видано 20,8 тис. шт. експортних сертифікатів якості та 107,1 тис. шт. сертифікатів внутрішнього обігу.

    За маркетинговий 2005-2006 рік станом на 1 січня обласними держхліб-інспекціями з видачею сертифікатів якості відвантажено 8,5 млн. тонн зерна та продуктів його переробки. Найбільші обсяги відвантажень в Одеській області - близько 5 млн. тонн, Миколаївській -1,5 млн. тонн, АР Крим - 897,6 тис. тонн, Херсонській - 410,4 тис. тонн. За маркетинговий рік відвантажено: всього пшениці 4 179 тис. тонн , в т.ч. З класу - 260,0 тис. тонн, 4 класу - 1 498,6, 5 класу - 751,7, 6 класу - 1668,7 тис. тонн, жита - 36,0 тис. тонн, ячменю - 2 448,5, кукурудзи - 1098,1, гороху -64,5, круп -37,5 інших продуктів переробки - 258,5 тис. тонн.

    Всього за 2005 рік відвантажено на експорт 13.8 млн. тонн, зерна та продуктів його переробки, надійшло по імпорту 70,7 тис. тонн, з них продукції (рису) - 58 тис. тонн.

    Облдержхлібінспекціями за 2005 рік перевірено більше 600 підприємств, 78,2 тис партій, що зберігаються, 73,9 тис. лабораторних проб, 40,3 тис. середньодобових проб, 56,2 тис. приймальних квитанцій, 60,1 тис якісних посвідчень, проведено всього 63,4 тис. контрольних зважувань.

    В липні минулого року, за участю міжнародних експертів, проведено навчання 13 спеціалістів Центру та обласних лабораторій, які отримали сертифікати метролога міжнародної категорії.

    З завідувачами лабораторій облдержхлібінспекцій в серпні 2005 року було проведено навчання із зовнішнього аудиту системи якості лабораторій за стандартом І8О/ІЕ8 17025

    В роботі Держконтрольсільгосппроду наразі вкрай важливим і нагальним є проведення акредитації лабораторій державних хлібних інспекцій відповідно до міжнародних стандартів. Проведено підготовчі роботи щодо акредитації в системі І8О 17025 Державного центру сертифікації та експертизи зерна та продуктів його переробки. Набутий практичний досвід поетапно використовується в подальшій акредитації 10 лабораторій обласних державних хлібних інспекцій.

    Здійснювались заходи щодо покращення матеріально-технічної бази обласних державних хлібних інспекцій. Житомирська та Запорізька хлібні інспекції в процесі побудови офісних приміщень, Одеська хлібна інспекція в цьому році придбала приміщення, протягом року у 5 інспекціях та Держцентрі сертифікації і експертизи зерна здійснювався капітальний та поточний ремонт приміщень.

    Крім того, протягом 2005 року облдержхлібінспекціями використано 2,5 млн. грн. на розвиток матеріально-технічної бази.

    Планується, що Центр акредитується Міжнародним органом в 2006 році, 10 лабораторій ДХІ акредитуються в кінці 2006 на початку 2007 року, що дасть можливість видавати  сертифікат якості на експортовану продукцію з України .міжнародного значення.

    Всього проінспектовано 1,6 млн. тонн молока і молочних продуктів, понад 4,6 млн. голів худоби та птиці, 44,7 млн. шт. яєць, 6,6 млн. тонн зерна, 0,8 млн. тонн соняшнику, 3,8 млн. тонн цукрових буряків, а також близько 100 тис. тонн картоплі, овочів, плодів, ягід та іншої продукції.

    Щодо організаційно-правової та виконавчої роботи, то інспекційними службами областей проведено 1134 нарад і семінарів, внесено на розгляд керівництва 730 розпоряджень і вказівок обл(міськ)держадміністрацій, підготовлено і подано близько 14 тис. інформаційних довідок, записок та інших повідомлень.

    Київською міською державною інспекцією по якості плодоовочевої продукції і тари протягом 2005 року здійснювався державний контроль за дотриманням сільськогосподарськими, торговельно-закупівельними підприємствами і організаціями усіх форм власності вимог стандартів, технічних умов та інших нормативних документів, пов"язаних з якістю, безпекою та сертифікацією свіжих плодоовочів, картоплі, винограду, цитрусових плодів, баштанних культур.

    Вирішувались     спірні     питання     при     оцінці     якісних     показників плодоовочевої   продукції,   що   виникали   між   торговельно-закупівельними підприємствами і організаціями м. Києва та здавальниками. Проведено 142 експертизи і проінспектовано 6316 тонн свіжих овочів, картоплі цитрусових плодів, винограду, які надходили в м. Київ на поточну реалізацію.

    В 199 спеціалізованих магазинах "Овочі. Фрукти" різних форм власності м. Києва протягом року систематично, вибірковим контролем, перевірялась якість, безпека, сертифікація всієї плодоовочевої продукції, що реалізувалась. Проконтрольовано 3361 тонну продукції.

    Під час перевірок продукція низької якості, котра не відповідала вимогам діючих стандартів, без документів, що засвідчують її безпеку та із закінченим терміном придатності вилучалась із реалізації.

    Прес-служба Мінагрополітики України






    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.