• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У квітні продовжилося падіння світових цін на продовольчі сировинні товари

    Опубликовано: 2020-05-13 08:46:28

    У сезоні 2019-2020 років ФАО очікує зростання запасів зернових внаслідок більш помірного споживання, а перший прогноз ФАО щодо ринків зернових в сезоні 2020-2021 років говорить про збільшення товарних запасів.

    У квітні, вже третій місяць поспіль, продовжили зниження світові ціни на продовольчі сировинні товари – внаслідок істотного скорочення попиту на багато сировинних товарів, викликаного економічними і логістичними наслідками пандемії COVID-19.

    Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО, за яким відслідковуються міжнародні ціни на найбільш популярні продовольчі сировинні товари, в квітні становило 165,5 пункту, що майже на 3,4% нижче, ніж у попередньому місяці, і майже на 10% нижче в порівнянні з січнем.

    Індекс цін ФАО на цукор досяг рекордно низького показника за 13 років, знизившись на 14,6% з березня, коли було відзначено ще більше зниження впродовж місяця. Обвал міжнародних цін на нафту призвів до зниження попиту на цукрову тростину для виробництва етанолу, в результаті чого виробництво було переорієнтовано на випуск цукру і тим самим викликало розширення експортних можливостей. Тим часом, заходи щодо обмеження пересування в ряді країн сприяли додатковому понижувального тиску на попит.

    Індекс цін ФАО на рослинні олії знизився у квітні на 5,2%, і це зниження було обумовлене падінням цін на пальмову, соєву та ріпакову олії. Певну роль зіграло зниження попиту на біопаливо, а також зменшення попиту з боку харчового сектора разом з більш високими, ніж очікувалося, обсягами виробництва пальмової олії в Малайзії і переробки сої в США.

    Значення Індексу цін ФАО на молочну продукцію зменшилось на 3,6%: падіння цін на вершкове масло і сухе молоко досягло двозначних величин на тлі зростання експортних можливостей, накопичення товарних запасів, слабкого попиту на імпортну продукцію і зменшення в північній півкулі продажів у ресторанах.

    Індекс цін ФАО на м'ясо знизився на 2,7%. Часткового відновлення попиту на імпорт в Китаї виявилося недостатньо, щоб врівноважити скорочення імпорту в інших регіонах, при цьому найбільші країни-виробники відчували труднощі через логістичні проблеми та різке падіння попиту в секторі харчових послуг внаслідок самоізоляції.

    «Пандемія вдаряє одночасно і на попит, і на пропозицію на ринку м'яса, оскільки закриття ресторанів та зменшення доходів домогосподарств ведуть до скорочення споживання, а нестача робочої сили в секторі переробки позначається на системах виробництва за принципом «точно в строк» в основних країнах-виробниках продукції тваринництва», - зазначив старший економіст ФАО Упалі Галкеті Аратчілаге.

    Індекс цін ФАО на зернові знизився незначно, з огляду на те, що міжнародні ціни на пшеницю і рис значно зросли, а ціни на кукурудзу - різко впали. Міжнародні ціни на рис з березня виросли на 7,2% здебільшого у зв'язку з тимчасовими і невдовзі скасованими В'єтнамом обмеженнями експорту, тоді як ціни на пшеницю зросли на 2,5% на тлі відомостей про швидке вичерпання квоти на експорт Російською Федерацією. Однак ціни на фуражне зерно, включаючи кукурудзу, впали на 10%, що було викликано зниженням попиту на його використання як тваринного корму і в виробництві біопалива.

    Виробництво пшениці залишиться стабільним, а запаси в сезоні 2020-2021 років ще можуть вирости

    У «Зведенні ФАО пропозиції зернових та попиту на зернові», також опублікованому сьогодні, ФАО представила свої перші прогнози щодо стану попиту і пропозиції на ринку пшениці в світі в закупівельному сезоні 2020-2021 років. Згідно з прогнозом, обсяг виробництва в світі складе 762,6 млн т, що приблизно відповідає рівню 2019 року, при цьому трохи менший урожай, очікуваний в країнах Європейського союзу, Північній Африці, Україні та США, практично врівноважить більший врожай в Австралії, Казахстані, Російській Федерації та Індії.

    Рівень споживання зернових у світі в сезоні 2020-2021 років, як очікується, залишиться стабільним, а прогнозовані збільшення переважать скорочення в сфері кормового і промислового використання. За прогнозами, запаси пшениці до кінця сільськогосподарського сезону 2021 року досягнуть 274,5 млн т внаслідок прогнозованого помітного зростання запасів у Китаї, тоді як в іншій частині світу загальносвітові запаси, згідно з прогнозами, знизяться майже на 5% і досягнуть свого найменшого рівня з 2013 року.

    ФАО також очікує в цьому році непоганий врожай кукурудзи в Аргентині, Бразилії і ПАР, де скоро почнеться збір врожаю.

    Споживання зернових знизиться, а запаси в сезоні 2019-2020 років збільшаться

    ФАО зберегла свій прогноз загальносвітового виробництва на 2019 рік - 2 720 млн т, - але знизила прогноз споживання зернових в сезоні 2019-2020 років на 24,7 млн т, здебільшого через вплив COVID-19 на економічне зростання, ринки енергоносіїв та попит на тваринні корми. Новий прогноз відображає скорочення споживання кукурудзи в Китаї та США.

    ФАО також знизила свій прогноз загальносвітового споживання рису в порівнянні з минулим місяцем, частково в зв'язку зі зниженим прогнозом споживання харчових продуктів для Нігерії, проте загальне споживання рису і раніше має, за прогнозами, досягти нового рекордного рівня внаслідок збільшення, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, кількості споживання їжі в Азії. Споживання пшениці в сезоні 2019-2020 років, як очікується, також зросте на 1,2% в порівнянні з попереднім сезоном, у зв’язку з очікуваним зростанням споживання продовольства.

    Зниження рівня споживання веде до зростання світових запасів зернових на кінець сільськогосподарських сезонів 2020 року: тепер вони прогнозуються на рівні 884 млн т, або на 13,6 млн т вище рівня відкриття сезону. В результаті співвідношення запасів зернових до їхнього споживання в світі досягне 31,6%, що вище за 30,7%, прогнозованих ФАО в минулому місяці. Збільшення запасів зернових відображає головним чином більш високий показник очікуваних обсягів запасів кукурудзи, які тепер, за прогнозами, зростуть до рекордного рівня в 428 млн т.

    Згідно з прогнозом, обсяг торгівлі зерном у сезоні 2019-2020 років зросте на 2,8% і досягне 422 млн т за рахунок сорго і пшениці. Обмеження на експорт пшениці, вирощеної в регіоні Чорного моря, в більшості випадків вже були скасовані, і вони не повинні позначитися на експортних зобов'язаннях країн-виробників за весь рік.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.