• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • До Атлантики рухається айсберг розміром з сім Києвів

    Опубликовано: 2020-02-07 17:30:54

    Найбільший у світі айсберг, що відколовся від льодовика в Західній Антарктиді, має найближчим часом відправитися у вільне плавання і рухатиметься у бік Атлантики. Про це УНН повідомляє з посиланням на ВВС Україна.

    Колосальний айсберг, який отримав позначення А68, відколовся від шельфового льодовика в липні 2017 року. Зараз він рухається в північно-східному напрямку і майже досяг краю постійного морського льоду в океані.

    Коли він відколовся від льодовика, то мав площу у майже 6 тисяч квадратних кілометрів. За останні два з половиною роки він трохи зменшився. Учені впевнені, що коли айсберг вийде на вільні від льоду океанські простори, він почне швидко руйнуватися. "Якщо він вціліє після виходу за край постійного морського льоду, я буду дуже здивований", - вказав професор Адріан Лакман з університету Суонсі у Великій Британії.

    Зараз морські течії і вітер змушують айсберг дрейфувати уздовж східного берега Антарктичного півострова, а під час нинішнього літнього сезону швидкість дрейфу різко зросла. Обігнувши північний край півострова, гігантський айсберг переміститься на північ і увійде у відносно теплі води південної Атлантики. Вчені називають цей напрямок "алеєю айсбергів".

    Вчені не втрачають з поля зору два інших великих айсберга, які в недалекому майбутньому повинні відколотися від льодового щита в Антарктиці. Один з них повинен ось-ось відколотися від льодовика Пайн-Айленд в Західній Антарктиці. Його площа становитиме всього трохи більше 300 кв. км. Ця маса льоду вже має безліч тріщин. Інший великий айсберг формується в Східній Антарктиці, на краю льодового шельфу Бранта. Його площа, ймовірно, сягне близько 1500 кв. км, що приблизно дорівнює площі Великого Лондона.

    Нагадаємо, у вересні в Антарктиді відколовся айсберг вагою 315 млрд тонн.

    Юлія Шрамко

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.