• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тактика попередження ризику стихійних лих у сільському господарстві є безпрограшним варіантом для дрібних фермерів

    Опубликовано: 2019-05-14 08:31:09

    Нове дослідження ФАО показує масштаби можливих економічних вигод від застосування простих методів ведення сільського господарства, що сприяють підвищенню стійкості до стихійних лих.

    Бідні фермери можуть отримати значні економічні та інші вигоди, застосовуючи модифіковані методи ведення сільського господарства, спрямовані на підвищення їхньої спроможності протистояти стихійним лихам і природним катаклізмам, йдеться в новому дослідженні ФАО, опублікованому сьогодні.

    Багато сільськогосподарських інновацій, що сприяють підвищенню стійкості фермерів до стихійних лих, були проаналізовані ФАО під час багаторічних досліджень на більш ніж 900 фермах в 10 країнах світу. Ці інновації легко доступні для бідних фермерів і не вимагають значних капіталовкладень. Окрім того, вони не просто виступили в якості буфера проти стихійних лих - в більшості випадків вони призводили до значного зростання врожайності фермерських господарств та фінансового прибутку навіть за відсутності будь-яких нещасть.

    Прикладами подібних методів є посадка мангрових лісів для захисту прибережних районів від повеней, використання стійких до повеней сортів рису або встановлення систем збору води на дахах чи зрошувальних систем.

    «Дослідження показало, що в більшості випадків зусилля зі зниження ризику лих на рівні ферми мають величезне економічне значення: раннє інвестування може заощадити багато грошей, які в іншому випадку були б витрачені на відновлення після стихійного лиха, - сказав Домінік Буржон, керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій та стійкості ФАО, в передмові до доповіді. - До того ж, передова практика щодо зниження ризику лих на рівні фермерських господарств часто є безпрограшною мірою. Це означає, що вона доводить свою ефективність у наданні додаткових вигод навіть за відсутності небезпек».

    Дослідження ФАО направлено на те, щоб допомогти фермерам приймати рішення щодо управління ризиками, а також проінформувати осіб, відповідальних за прийняття рішень.

    Зокрема, дослідження показує, що проаналізовані передові методи також мають значний потенціал для зменшення негативного впливу менш масштабних і інтенсивних погодних катаклізмами на сільське господарство в країнах, що розвиваються. Незважаючи на те, що вони привертають менше уваги, ніж великомасштабні лиха, такі небезпеки, як посухи або заморозки, повторюються значно частіше і являють собою постійну серйозну загрозу для 2,5 мільярда людей на планеті, які покладаються на маломасштабне сільське господарство.

    Відчутні вигоди, доступні рішення

    В середньому проаналізовані методи зі зниження ризику лих принесли вигоди в 2,2 рази більше, ніж практики, що використовувалися фермерами раніше, - йдеться у доповіді. Переваги стосуються як збільшення сільськогосподарського виробництва, так і запобігання ризиків, пов'язаних з лихами.

    Середнє співвідношення вигод до витрат для методик зниження ризику лих склало 3,7 в сценаріях настання стихійних лих, а це означає, що на кожен долар, вкладений в попередження ризику лих, фермер отримав 3,7 долара з точки зору запобігання втрат або отриманого прибутку. В умовах відсутності лих цей показник виріс ще більше - до 4,5 доларів.

    Така практика може запобігти економічним втратам на рівні домашніх господарств, надавши негайні і відчутні переваги мільярдам людей, а також може принести економічні вигоди на регіональному та національному рівнях, - йдеться у доповіді.

    Необхідно розширити масштаби застосування

    У доповіді стверджується, що збільшення обсягів інвестування в превентивні заходи щодо зниження ризику лих є більш ефективним використанням ресурсів, порівняно з дорогими витратами на реконструкцію і відновлення після стихійних лих. Доповідь закликає перейти від невеликих пілотних проектів щодо зниження ризику лих в сільському господарстві до ширшої реалізації таких методів.

    У доповіді згадується два основних способи реалізації цього завдання. Перший - через передання досвіду від фермера до фермера, коли фермери в громаді або регіоні починають використовувати нові методи, спостерігаючи за перевагами, які отримують їхні сусіди при застосуванні цих методів. Це часто не вимагає великих капіталовкладень або інституційної підтримки. Другим способом є популяризація заходів попередження ризику лих в сільському господарстві за допомогою широкомасштабних зусиль щодо впровадження передового досвіду - через підтримку уряду і приватного сектора.

    Важливо, що обидва підходи залежать від хорошої інфраструктури, достатніх інвестицій і сприятливих умов. У доповіді підкреслюється, що політика, планування і освітня робота в галузі сільського господарства повинні розглядати зменшення ризику лих в якості пріоритетного завдання.

    Доповідь «Попередження ризику стихійних лих на рівні фермерських господарств: множинні вигоди, жодного жалю» була представлена на паралельному заході в рамках Глобальної платформи UNISDR зі зниження ризику лих (Женева, 13-17 травня).

    Інший аналіз ФАО підкреслює необхідність інвестувати більше коштів у заходи з розвитку, спрямовані на управління ризиками стихійних лих і підвищення стійкості в сільськогосподарських секторах. Було встановлено, що тільки дев'ять відсотків допомоги з-за кордону в цілях розвитку передається на реалізацію заходів щодо попередження ризиків в сільському господарстві, і, більше того, велика частина цих інвестицій надійшла вже після настання стихійних лих як допомога у відновленні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.