• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Територія середземноморських лісів збільшується, та небезпека для лісу надалі зростає

    Опубликовано: 2018-11-28 08:51:28

    Зміна клімату, природні пожежі та дефіцит води призводять до деградації лісу.

    Територія середземноморського лісу збільшилася на два відсотки з 2010 по 2015 рр., тобто загалом на 1,8 млн. га - приблизно розмір Словенії, - йдеться в новій доповіді ФАО - Plan Bleu "Стан середземноморських лісів".

    Проте ліси в Середземномор’ї також дуже постраждали від деградації і все більше страждають від зміни клімату, зростання населення, природних пожеж та дефіциту води, - повідомляється у звіті.

    "Середземноморські ліси вже давно адаптуються до тиску, спричиненого людським розвитком. Але ніколи цей тиск не був настільки екстремальним, як зараз", - сказав Хірото Міцугі, Заступник Генерального директора ФАО, Департамент лісового господарства.

    "Якщо ми не зробимо більше для боротьби з деградацією лісу, то понад 500 мільйонів людей у 31 країні на трьох континентах незабаром стикнуться з широким спектром економічних, соціальних та екологічних проблем", - додав Міцугі.

    Елен Лемайтр-Керрі, директор плану Блу, прокоментувала наступне: "У контексті швидких кліматичних, соціальних та стихійних змін у Середземному морі, лісові та пов’язані з деревами рішення мають вирішальні значення для загальної стабільності регіону, з очікуваним впливом далеко за межі лісових територій. Ліси, агролісгоспи, міські дерева та парки можуть допомогти зберегти основні екосистемні послуги, зменшити деградацію ґрунтів та перейти до кругової, ресурсозберігаючої, біологічної, низьковуглецевої та соціально справедливої зеленої економіки. Для досягнення цього потенціалу знадобиться використання спектру засобів, включаючи спільні підходи, інноваційні економічні інструменти та партнерські відносини".

    Середземноморські ліси - ключові цифри[1]

    Площа лісу середземноморських країн становить приблизно 88 млн. га - розмір Франції та Італії. Це два відсотки світової площі лісу.
    Загалом збільшення площі лісів було трохи більшим у північному Середземномор'ї[2], ніж у південному, але, якщо брати до уваги середземноморські країни, найбільша втрата лісових територій припадає на Європу (найбільша втрата лісової території в період з 1990 по 2015 рр. була у Португалії, Боснії і Герцеговині, Албанії)
    Середземномор'я - 80 мільйонів гектарів деградованих земель, включаючи ліси
    Площі заповідних територій збільшилися, особливо в регіонах з невеликими лісовими територіями - у Північній Африці всього 4 відсотки середземноморських лісів, ліс становить майже чверть заповідних територій
    Ліси зберігають понад 5 000 млрд. тонн вуглецю (близько двох відсотків світового лісового вуглецю), із збільшенням на 1.65 млрд. (два відсотки на рік) між 1990 та 2015 роками
    Щорічно спалюється більше 400 000 гектарів лісу
    Загрожує вимирання щонайменше 339 (16 відсотків) видам середземноморських лісових тварин та видам рослин
     
    Рушійні фактори деградації середземноморських лісів

    Деградація лісу на півночі Середземномор'я обумовлена, головним чином, занедбаністю земель та пожежами, а ліси на південному сході страждають від надмірної експлуатації паливних порід, надмірного випасу худоби та тиску населення.

    Зміна клімату залишається найважливішою загрозою для всіх середземноморських лісів. Підвищення температури, нестабільність моделей дощів та більш тривалі засухи значно змінять покриття та розподіл лісів і дерев протягом наступних років.

    Наприклад, коли дерева намагаються протистояти засухам, вони вичерпують свої запаси вуглецю і виробляють менше вуглеводів і смол, які є важливими для їхнього здоров'я. Це вже призвело до занепаду або знищення дубових, ялицевих, ялинових, букових і соснових дерев в Іспанії, Франції, Італії та Греції, та деревних кедрів в Алжирі.

    Чисельність середземноморського населення вдвічі збільшилася у період між 1960 і 2015 роками, досягнувши 537 мільйонів, і, як підраховано, зросте до 670 мільйонів у 2050 році. Незважаючи на демографічні зміни на півночі, швидке зростання чисельності населення на південному сході призвело до надмірної експлуатації природних ресурсів.

    Пожежі залишаються значною загрозою. Незважаючи на зменшення кількості пожеж на півночі та північному сході за останні десятиліття, кількість пожеж, площею понад 500 гектарів, збільшилася. У доповіді передбачається, що ця тенденція продовжуватиметься – менше пожеж, але більших за розмірами.

    Дефіцит води та ерозія ґрунту особливо шкідливі для середземноморських лісів, оскільки ґрунти тонші та бідніші, ніж в інших регіонах.

    Вимирання загрожує понад 300 видам тварин і рослин середземноморських лісів

    Середземноморський регіон є другим за величиною місцем біорізноманіття у світі, однак ліси стикаються з підвищеним тиском, як і тварини та рослини в них.

    У лісах проживають три чверті середземноморських видів ссавців, майже половина хребетних видів регіону та майже три чверті наземних комах. У лісах також росте більше чверті вищих видів рослин регіону.

    У лісах Іспанії, Італії, Греції, Туреччини та Марокко знаходиться найбільша кількість видів, що перебувають під загрозою зникнення (Іспанія - 26%, Італії - 24%, Греції - 21%, Греції - 17%, Марокко - 15%).

    Середземноморські ліси також багаті грибами. Однак їхня кількість поступово зменшується через зрізання та збір деревини.

    Вирішення деградації лісів

    У звіті закликають збільшити масштаби відновлення лісів та ландшафтів. Зокрема, рекомендується:

    Розрідження та посадка змішаних порід дерев, щоб зменшити вплив посухи
    Нова політика боротьби з пожежами, спрямована на запобігання пожеж та профілактичне ведення господарства, підготовку та відновлення діяльності
    Регіональна лісова стратегія та спільні політики
    Зміцнення ланцюгів цінності лісу
    Середземноморські ліси вже є частиною зеленої економіки, але їхній внесок може бути збільшеним, якщо стратегії, пов'язані з зеленою економікою, будуть зосереджені на лісах
    Зростання кількості лісів, парків та сільськогосподарських угідь у містах
    Створення сильніших приватно-публічних партнерств для ведення лісового господарства
    Застосування рекомендацій ФАО щодо відновлення деградованих лісів та ландшафтів
     
    Звіт охоплює 27 країн: Албанія, Алжир, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Кіпр, Єгипет, Франція, Греція, Ізраїль, Італія, Йорданія, Ліван, Лівія, колишня Югославська Республіка Македонія, Мальта, Монако, Чорногорія, Марокко, Палестина, Португалія, Сербія, Словенія, Іспанія, Сирійська Арабська Республіка, Туніс та Туреччина.

    Переваги середземноморських лісів

    Середземноморські ліси є джерелом деревини, їжі, енергії, медицини та води, а також надають інші товари, послуги та можливості - від панно, паперу, пробки, грибів, трюфелів, меду, кедрових горіхів до відпочинку, туризму та зайнятості. Вони очищають наше повітря, захищають наші ґрунти та воду, регулюють клімат.

    [1] Усі цифри 2015 року (якщо не вказано інше), останні дані недоступні

    [2] Карту Середземномор’я, як зазначено у звіті, можна знайти у звіті на сторінці 3

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.