• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Падіння цін на харчові продукти у жовтні

    Опубликовано: 2018-11-02 09:01:37

    Висока експортна пропозиція основних груп товарів більш ніж компенсує стрибки цін на цукор.

    Міжнародні ціни на продовольчі товари знизились в жовтні до найнижчого рівня з травня, оскільки ціни на молочні, м'ясні продукти та рослинні олії більш ніж компенсували зростання цін на цукор, заявили сьогодні в Організації Об'єднаних Націй.

    Індекс цін на продукти харчування ФАО, що є показником щомісячної зміни міжнародних цін на кошик продовольчих товарів, в жовтні становив 163,5 пункту, що на 0,9 відсотка менше, ніж у вересні, і на 7,4 відсотка нижче рівня минулого року.

    Індекс молочних цін ФАО спричинив загальне падіння, знизившись на 4,8 відсотка порівняно з попереднім місяцем і на 34 відсотки нижче піку, досягнутого у лютому 2014 року. Найнижчі ціни відображають збільшення експортних поставок серед всіх основних молочних продуктів, особливо з Нової Зеландії.

    Індекс цін на м'ясо ФАО з вересня знизився на 2,0% для баранини, свинини, великої рогатої худоби та м'яса птиці відвантаження через широку пропозицію.

    Індекс цін на рослинні олії ФАО знизився на 1,5%, що є дев'ятим поспіль щомісячним падінням, досягнувши найнижчого рівня з квітня 2009 року. Останнє зниження переважно зумовлювалося незначним світовим попитом на імпорт пальмового масла та великих запасів, якими володіють основні країни-експортери товарів. Міжнародні ціни на соєву олію дещо виросли.

    Індекс цін на зернові ФАО відновився, збільшившись з вересня на 1,3 відсотка, в основному за рахунок закріплення котирувань кукурудзи зі Сполучених Штатів Америки.  Вартість рису, навпаки, впала, частково під впливом валютних коливань, які вплинули на японські та запашні сорти.

    Індекс цін на цукор ФАО збільшився на 8,7%, в основному внаслідок негативних кліматичних впливів на перспективи виробництва в Індії та Індонезії, а також через збільшення частки виробництва Бразилії для продукції цукрової тростини, що використовується у виробництві етанолу.

    Світові прогнози свідчать про зростання виробництва зернових

    ФАО також покращила свій прогноз світового виробництва зернових в 2018 році до 2 601 мільйонів тон, в першу чергу завдяки більш високих оцінок виробництва пшениці в Канаді та Китаї. Незважаючи на це, новий прогноз залишається на рівні 2,1 відсоткового пункту нижче рекордного рівня, досягнутого в 2017 році.

    Очікується, що глобальний обсяг виробництва рису в цьому році перевищить торішнє рекордне зростання на 1,3 відсотка, досягнувши 513 млн тон, про це йдеться в останній доповіді «Попит і пропозиція зернових ФAO», опублікованій сьогодні.

    Світове виробництво пшениці в 2018 році в даний час прогнозується на рівні близько 728 млн тон, відзначаючи зниження на 4,3 відсотка в порівнянні з попереднім роком.

    Прогноз світового виробництва фуражних зернових становить 1 360 млн. тон, що на 2,2% менше, ніж у 2017 році. В даний час в Південній півкулі висаджують фуражні зернові культури, і ранні перспективи вказують на збільшення насаджень кукурудзи в Південній Америці.

    ФAO очікує, що використання зернових у світі збільшиться на 0,2 відсотка до рекордних 2 653 мільйонів тон, що  зумовлено збільшенням споживання кормів та промисловим використанням кукурудзи, особливо в Китаї та США. Передбачається, що використання пшениці для продовольчого споживання зросте на 1,0%, а рису - на 1,1%.

    Запаси зерна у світі в кінці сезону 2019 року можуть досягнути майже 762 мільйонів тон, що на 6,5 відсотка нижче рекордного початкового рівня. Очікується, що загальний обсяг запасів фуражних зернових впаде вперше за шість років, тоді як на пшеницю - знизиться на 4,5 відсотка. Натомість світові запаси рису, як очікується, зростуть на 2,6% до 176,6 млн. тон.

    За прогнозами, міжнародна торгівля злаками – як пшеницею, так і рисом -  зараз знизиться на 1,1 відсотка з рекордного рівня 2017/18 року. Світова торгівля фуражними зерновими, як і раніше, залишатиметься близькою до рекордного рівня попереднього року - близько 195 млн. тон, причому обсяг кукурудзи збільшиться, а сорго - зменшиться.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.