• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бідність та голод загрожують цілям Європи та Центральної Азії досягти «нульового голоду»

    Опубликовано: 2018-05-17 12:10:01

    Очільник ФАО також закликає до дій, спрямованих на стимулювання здорового харчування та зменшення втрат та відходів харчових продуктів.

    За словами Генерального директора ФАО Хосе Граціяно да Сілва,  досягнення нульового голоду в Європі та Центральній Азії вимагає підтримки дрібних фермерів та фермерських господарств. Їхня підтримка потрібна як для подолання бідності, так і для управління природними ресурсами сталими методами, особливо це важливо в умовах зміни клімату. 

    Регіон «досягнув значного прогресу у скороченні недоїдання впродовж останніх років , але в деяких країнах голод залишається головною проблемою», - сказав Граціано да Сілва під час відкриття Регіональної конференції ФАО для Європи та Центральної Азії, на якій присутні міністри та інші високопосадовці з 42 країн.

    «Постійне недоїдання та бідність у сільській місцевості Європи та Центральної Азії вимагають ще більших зусиль, якщо ми все ж вирішили досягти нульового голоду до 2030 року», - заявив Генеральний директор ФАО учасникам конференції.

    «Голод збільшився у світі в 2016 році, після більш ніж 10 років падіння, і попередні дані свідчать про те, що в 2017 році також спостерігається подальше збільшення поширеності недоїдання», - заявив Граціано да Сілва.

    Він вказав на останні дані ФАО, які показують, що 14 мільйонів людей у ​​регіоні Європи та Центральної Азії, переважно в сільській місцевості, все ще стикаються з продовольчою небезпекою. Серед найбільш постраждалих - Таджикистан, де 30 відсотків населення недоїдають, Молдова (8,5 відсотка), Грузія (7 відсотків), Киргизстан (6,4 відсотка) та Узбекистан (6,3 відсотка).

    Граціано да Сілва особливо підкреслив важливість роботи ФАО в регіоні щодо розширення можливостей дрібних фермерів та малих фермерських господарств для зменшення бідності та сталим управлінням природних ресурсів в умовах зміни клімату.

    Надмірна вага та ожиріння

    Генеральний директор ФАО також зазначив, що досягнення цілі сталого розвитку (SDG) 2 означає, що за межами «нульового голоду» необхідно викорінити всі форми недоїдання, включаючи недостатню кількість мікроелементів та надмірне харчування.

    Сьогоднішня глобальна епідемія надмірної ваги та ожиріння, яка зумовлена надмірним споживанням продуктів харчування з високою вмістом солі та цукру, також впливає на Європу та Центральну Азію, заявив Граціано да Сілва з посиланням на Мальту, Туреччину та Сполучене Королівство, де близько 29 відсотків населення страждають ожирінням.

    «Країни повинні вирішувати цю ситуацію, стимулюючи здорове харчування. Національна державна політика є фундаментальною, харчування є загальною проблемою та відповідальністю держави», - сказав він, підкреслюючи важливість освіти в галузі харчування, підвищення рівня поінформованості, а також правила щодо маркування та реклами .

    Зміна клімату

    Зміна клімату «є однією з основних перешкод для досягнення сталого розвитку», - зазначив Граціано да Сілва, - «надзвичайно важливо сприяти адаптації харчових систем, особливо стосовно бідних сільських громад».

    Він зазначив, що «Зелений кліматичний фонд» - один з найважливіших механізмів, який зараз може фінансувати заходи, пов’язані з адаптацією до зміни клімату,  що спрямовані на розвиток країн.

    ФАО тісно співпрацює з широким колом країн по всьому світу, які офіційно звернулися по допомогу для підготовки проектів, які будуть передані Зеленому кліматичному фонду.

    Граціано да Сілва підкреслив, що ФАО прагне вивчити всі підходи до застосування харчових систем, які можуть забезпечити доступною і здоровою їжею усіх, поважаючи при цьому навколишнє середовище та біорізноманіття.

    Генеральний директор ФАО позитивно відзначив різноманітні дії в Європі щодо боротьби з відходами та втратами харчових продуктів, такі як ініціатива продовольчих банків, і закликав терміново скоротити продовольчі відходи. Він наголосив, що уникнення харчових відходів може мати позитивний вплив на збереження ґрунтів та інших природних ресурсів, зокрема води.

    Граціано да Сілва наголосив, що найвища мета ФАО полягає в тому, щоб підтримувати держави-члени в досягненні 2-ої ЦСР для ліквідації голоду та усіх форм недоїдання та сприяти сталому розвитку сільського господарства.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.