• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Права сучасних дітей війни: які зміни пропонують Кабміну

    Опубликовано: 2018-02-15 12:19:35

    14 лютого в Києві представники спільної робочої групи громадськості та Мінсоцполітики презентували проект змін до Постанови Кабінету Міністрів № 268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

    Ухвалення цих змін нарешті відкриє шлях до реального захисту і реабілітації постраждалих. Чинна редакція Постанови наразі не працює: на четвертому році війни через бюрократичні складнощі тільки 6 дітей дістали відповідний статус.
    Це штучне заниження статистики: адже загалом від конфлікту так чи інакше зазнало шкоди 580 000 дітей. Якщо порядок отримання статусу не спростити, то вони так і залишаться без шансу на допомогу.
     
    Нині єдина можливість для дитини отримати статус, постраждалої від конфлікту, – це відкрите кримінальне провадження про вчинення злочину щодо неї. Тягар доведення обставин, повністю покладений на її родину. Це повторно травмує дитину та занижує кількість постраждалих: адже не всі, кому потрібна допомога, є жертвами конкретного злочину.

    Зміни до Постанови спрощують процедуру та визнають постраждалими усіх дітей, які перебували чи перебувають в зоні ведення бойових дій, і зазнали психологічної травми.

    «Ми пропонуємо виключити залежність надання статусу від наявної відкритої кримінальної справи. Необхідно визнати факт, що діти дійсно отримали психологічну травму в подіях, які не потребують доведення та є загальновідомими, як це прописано в Законі Україні «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб». Також статус постраждалих від війни мають отримати діти військовослужбовців, які загинули чи були поранені в зоні бойових дій, та діти полонених: як військових, так і цивільних, в тому числі ,волонтерів», – розповіла представниця програми “Радник з питань ВПО” у Київській області Олександра Магурова.

    Відповідно до пропонованих до Постанови № 268 змін, отримати статус постраждалої від війни дитини буде простіше. До Центра соціальних служб треба буде надати мінімальний пакет документів: свідоцтво про народження, паспорт батьків, або осіб, які їх заміняють, та довідку ВПО. Перелік документів може бути розширеним лише у випадку, якщо дитина зазнала фізичного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових діях або потрапила у полон.

    Недоліки чинної Постанови призводять до фактичного невиконання Закону України «Про охорону дитинства» та порушення зобов’язань України у сфері міжнародного гуманітарного права і гарантій Конвенції ООН про права дитини.

    «Важливо оцінити реальну кількість постраждалих дітей. ЮНІСЕФ нарахували 580 тисяч таких дітей. Але в українському законодавстві вони не відображені. Нинішня процедура унеможливлює це. Тому немає можливості вирахувати, яку допомогу, якій кількості дітей може надати держава», – заявила учасниця робочої групи розробників змін до Постанови, директорка з розвитку програм СОС “Дитячі містечка” Україна Дар’я Касьянова.

    Представники робочої групи вже спрямували проект змін Постанови в Міністерство соціальної політики України, Комітет Верховної ради з прав дитини та особисто профільному віце-прем’єр міністру Павлу Розенку. Діти, які постраждали від військового протистояння, не повинні проходити довготривалу та травмуючу процедуру для доведення очевидного факту – ключовий сенс розробленого проекту.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.