• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держслужбовці зобов’язані пройти атестацію на знання рідної мови

    Опубликовано: 2018-01-31 13:57:23

    Нещодавно Кабмін України ввів нову постанову, згідно якої всі особи, які займають посади в державних підприємствах, повинні пройти платну атестацію на знання рідної мови. Також її повинні будуть проходити й ті люди, які тільки планують отримати місце на державній службі.

    Варто зазначити, що атестація з української мови дійсно потрібна — схожі тести проводять в різних розвинутих країнах світу, й лише країни СНГ, раніше, обходили це правило. На практиці зараз значна частина державних службовців не тільки не користується державною мовою, а й не знає її основ.

    Тепер, згідно законопроекту прийнятого від 26 квітня,такий тест повинні проходити всі. Проводити його (й видавати атестати) можуть ВНЗ, на яких є факультет «Публічного управління та адміністрації». У вишах буде створено атестаційні комісії (склад — три члена плюс голова комісії), які й будуть приймати своєрідний екзамен. Всі члени повинні мати філологічну освіту, з тим що хоча б у одного повинна бути докторська філологічна ступінь мінімум.

    Сам екзамен буде проходити у кілька етапів. Спочатку буде йти тест на знання основних правил та переказ тексту. Цей етап триватиме рівно 60 хвилин. Наступним буде йти співбесіда — ділова розмова на певний сценарій, а також презентація на певну тему. Цей етап буде займати 45 хвилин на особу.

    Втім, є спосіб обійти атестацію (не здавати екзамен взагалі). Для цього треба буде пред’явити комісії шкільний атестат, в якому за українську мову стоїть відмітка «5» або мінімум «10» (якщо атестат було видано після 2000 року). Плюс обов’язково потрібен ще й диплом про закінчену вищу освіту (філологічний, або з відміткою «відмінно» за знання української мови).

    Проходити атестацію треба буде лише один раз — цей документ (на знання рідної мови) не має строку дії.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.