• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Остап Семерак: «Мінприроди наполягатиме на скасуванні мораторію, який забороняє перевіряти ліцензіатів у сфері поводження з небезпечними відходами»

    Опубликовано: 2017-09-01 08:44:26

    Комісія Мінприроди не має можливості завершити перевірку матеріально-технічної бази ліцензіатів, які працюють у сфері поводження із небезпечними відходами, оскільки в Україні діє мораторій на перевірку бізнесу. Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.
    Він нагадав, що за результатами перевірок дотримання Ліцензійних умов поводження з небезпечними відходами, затверджених Кабінетом Міністрів України від 13 липня 2016 року, комісія Мінприроди встигла до початку дії мораторію перевірити лише третину підприємств у цій сфері.
    «Третина ліцензіатів не було знайдено за місцем провадження діяльності, зазначеного у ліцензії, а понад 50% суб’єктів господарювання не мали матеріально-технічної бази, заявленої у документах для отримання ліцензії. Левова частка виявлених порушень є наслідком мораторію на проведення перевірок, який діяв у 2014 та 2015 роках. Цього року парламент знову продовжив дію мораторію до 31 грудня. У результаті отримуємо все більше повідомлень про виявлені небезпечні відходи у лісах, річках та лісосмугах по всій країні», - пояснив Остап Семерак.
    Водночас він зауважив, що мораторій майже унеможливив подальше проведення перевірок підприємств, які свого часу отримали у Мінприроди ліцензії на збирання, перероблення та утилізацію небезпечних відходів.
    «Тепер ми зв’язані мораторієм. Цього року нам вдалося здійснити близько 30 позапланових заходів контролю за рішенням суду, а також на підставі обґрунтованих звернень фізичних осіб про порушення ліцензіатами їх законних прав. Звісно, за погодженням із Державною регуляторною службою. Це досить непроста процедура. На практиці це виглядає приблизно так: із 10 клопотань Мінприроди до ДРС погоджуються позапланові перевірки лише кількох підприємств. Я не проти мораторію в цілому, але вважаю, що він не має поширюватися на підприємства, діяльність яких несе прямі загрози для довкілля та життя і здоров’я громадян. Тому Мінприроди і надалі наполягатиме на скасуванні мораторію у цій частині. Вважаю, що мораторій на перевірки бізнесу не повинен стосуватися екологічних. Інакше ми  будемо боротися з наслідками, а не причинами екологічних лих», - наголосив Остап Семерак.
    Загалом протягом 2016 та 2017 років Мінприроди перевірило 102 суб'єкти господарювання у сфері поводження з небезпечними відходами на відповідність матеріально-технічної бази та документів новим Ліцензійним умовам, ухваленим 13 липня 2016 року Кабінетом Міністрів. За результатами перевірок анульовано 56 виданих підприємствам ліцензій на роботу з небезпечними відходами, а ще 46 підприємств отримали припис про усунення порушень»
    Нагадаємо, нещодавно у Вишгородському районі на Київщині було виявлено стихійне сміттєзвалище із медичними відходами. Представники Держекоінспекції та поліції відразу виїхали на місце, де мешканці виявили небезпечну знахідку. За фактом відкрито кримінальне впровадження.
    У травні 2017 року представники Державної екологічної інспекції у Харківській області та правоохоронці виявили на звалищі неподалік села Смирнівка 54 діжки з невідомою рідиною. Тоді у поліції припустили, що їхній вміст міг стати причиною поганого самопочуття місцевих жителів,  серед яких були і діти.
    Мінприроди провело позапланову перевірку підприємства, яке належно не утилізувало небезпечні відходи та анулювало раніше видану ліцензію на поводження з цією групою речовин.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.