• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • СИНТЕЗ: ЛІТЕРАТУРА І СУЧАСНЕ МИСТЕЦТВО

    Опубликовано: 2017-08-29 12:28:29

    З кожним роком все популярнішими стають твори мистецтва, що поєднують у собі одразу кілька видів творчості. Найчастіше літературу сприймають у поєднанні із музикою, відео чи фото. Цьогорічна програма Форуму Видавців включає чимало сучасних синтетичних жанрів, перфомансів, інсталяцій. Про людей, які сьогодні розвивають саме такий вид мистецтва, їхні проекти та заходи, читайте у спеціальній добірці.

    1. ЕРІК ШІМШЕК
    Народився 1987 року, живе у Братиславі, Словаччина. Ерік - відповідальний за літературний відділ події Creative Mornings. Член громадського об'єднання Literis та чеського проекту Fřesh Fľesh, учасник постапокаліптичного електропоетичного проекту Čudesnosť. У 2013 році він дебютував із збіркою експериментальної поезії Monorezeň («Моношніцель») і Stereozemiaky («Стереокартопля»). Видав збірку трьох новел «Гегемонія», що була номінована на премію Anasoft litera.

    2. ОЛЕСЯ ЗДОРОВЕЦЬКА
    Українська перформерка, яка проживає в Ірландії, а саме у місті Дублін. Сюди переїхала у 2012 році. Олеся Здоровецька працює у галузі музики як співачка та композиторка, а також створює сучасні культурні проекти. В Україні вона неодноразово долучалася до організації мистецьких перфомансів. Серед них проект «Звуки сказу», фріджазовий проект «Aphrodite» та ін. Олеся є кураторкою поетично-музичної платформи «Фоніка» в Дубліні. Як композитор написала музику до фільму Ол. Фразе-Фразенка «Дім на сімох вітрах. Портрет Василя Махна». Цього року на Форумі Видавців спільно з Галиною Крук та Олександром Фразе-Фразенком перформерка організовує музично-поетичний проект «Плоди дорослості».

    3. АСЯ ГЕФТЕР
    Ася Гефтер проживає у Лондоні та працює в галузі фотографії, кіно- та відеоарту. Спільно із науковцями та митцями вона створює синтетичні мистецькі проекти. Зокрема, у сфері її зацікавлень досвід пам’яті. Перформерка досліджує її подвійність та фрагментарність, вивчаючи родинні історії та працюючи в архівах. Як фотограф мала виставки в Боснії, Великобританії, Німеччині, Ірландії, Іспанії та Росії. Цього року в рамках Форуму спільно із Олесею Здоровецькою та Марком Токарем, джазовим контрабасистом, Ася Гефтер відкриває мультимедійну виставку «Пазли пам’яті». У ній буде задіяно аудіовізуальні інсталяції, саундскейпи та тексти.

    4. ОЛЕКСАНДР ФРАЗЕ-ФРАЗЕНКО
    Український кінорежисер, поет, перекладач, музикант. Автор десяти поетичних книжок, а також перекладач та упорядник першої україномовної книжки віршів Джима Моррісона. У сфері синтетичних мистецтв Олександр відомий завдяки повнометражним документальним фільмам про українських поетів-модерністів: "Чубай" (2014), "Дім на сімох вітрах" (2015), "Акваріум в морі" (2016).
    Останній із фільмів Олександра Фразе-Фразенка присвячений Нью-Йоркській групі поетів. Американська прем’єра цього фільму відбулася в Нью-Йорку і вперше за 60 років зібрала всіх основних учасників групи. Працює поет і у жанрі відеопоезії. Цього року Олександр Фразе-Фразенко візьме участь у кількох музично-поетичних перформансах та виступить у рамках «Ночі поезії та музики NON-STOP».
     
    5.  АЛІСІЯ ХАРРІС
    Поетка-перформер, яка живе в Атланті, США. Вона працює головним редактором у журналі Scalawag, має кандидатський ступінь з лінгвістики. Із поетичними перфомансами Алісія відвідала практично усі континенти, виступала в посольствах США та ООН. Серед численних книг поетеси найпопулярнішою вважається збірка віршів «How Much We Must Have Looked Like Stars to Stars». Українською мовою тексти Алісії перекладені ще не були.
    Алісія Харріс є номінанткою Pushcart, переможницею поетичної премії Stephen Dunn (2014 р.), фіналісткою поетичної премії Pocataligo (2015 р.), Edwin Markham та Joy Harjo (2014 р.), Indiana Review (2013 р.).
    У рамках програми Форуму Видавців Алісія Харріс виступить із власним поетичним перфомансом, візьме участь у зустрічі «Вплив міфу темношкірої поезії на розвиток американської літератури» та у читаннях «Ніч поезії та музики NON-STOP».
     
    6. БАНДИ ШОЛТЕС
    Справжнє ім’я відомого блогера та письменника, який проживає на Закарпатті, -  Андрій.  Банди Шолтес - автор книг «T-Shirtологія»,  «Напівтрикотажний», «Острів Sziget, або труселя Iggy Попа». Книги письменника вирізняються серед інших своїм дизайном, стилем та тематикою. Так, книга «Острів Sziget» написана на основі реальних подій фестивального досвіду письменника. Це пригоди та бувальщини із життя. Банди Шолтеса також розробляє авторський дизайн футболок із унікальними написами.
     
    7. ОЛЕКСАНД ТОПІЛОВ
    Журналіст, письменник, музикант та критик у сфері музики. Ще із 90-х років, з часу навчання на філологічному факультеті Одеського університету ім. Мечникова, зацікавився рок-музикою та брав участь у низці мистецьких проектів. Серед них «Клуб понурих облич», «Цирк». Співпрацює із виданнями ArtUkraine, Bird-in-Flight та ін. Зараз працює музичним журналістом в «Odessa Review». У 2016 році випустив книгу "Все ось це ось" про Одесу 90-х і різноманіття культурних маргіналів, які її населяють. В рамках Форуму Видавців Олександр Топілов візьме участь у дискусії «Локальний контекст чи Ф’южн літпроцесу».
     
    8. ЛЕСЬ ПОДЕРВ'ЯНСЬКИЙ
    Український художник та драматург, автор понад 50-ти п’єс. Його картини зберігаються в Національному художньому музеї та багатьох приватних колекціях України, Росії, Німеччини, США, Швеції. У творчості митця поєдналися література, театр, кіно та малярство.
    П’єси Л. Подерв’янського написані суржиком та користуються великою популярністю. Багато з них – це театральні постановки, що йдуть на сценах столиці: епічна трагедія «Павлік Морозов», вистава «Сни Васіліси Єгоровни», що складається із семи п’єс драматурга.

    9. АНТОН СЛЄПАКОВ
    Музикант та фронтмен групи «Вагоновожатые», яку створив у 2012 році спільно із  гітаристом Валентином Панютою. Гурт унікальний своїми піснями та стилем. Окремі із текстів пісень розповідають про конфлікт на Сході України. Самі музиканти проживають у Харкові. Серед дискографії гурту альбоми «Упасть с тандема» (2014), «Хундервассер Хунта» (2015), «Вассервага» (2015), «Стартап Молодость» (2016).

    10. ЖУЛЬЄН БЕРЖО
    Жуль (Жульєн Бержо у повсякденному житті) народився у 1974 році. Викладав китайську історію в університеті. Почав публікувати свої сатиричні малюнки у пресі, згодом зовсім полишив університетську кар’єру заради малювання. Співробітничав у багатьох відомих друкованих медіа, а з 2001 року доєднався до команди «Шарлі ебдо», де щотижня «нападав на новини», готуючи критичні репортажі.
    Жуль увійшов до світу мальованих історій у 2005 році з альбомом «Треба вбити Жозе Бове», в якому висміяв альтерглобалістів. У 2008 році на головному французькому фестивалі коміксів в Ангулемі він отримав премію імені Рене Госінні. Два томи «Планети мудреців», створеної у співавторстві з Шарлем Пепеном, були продані вражаючим накладом у 150 000 примірників. Неабиякий успіх має його серія «SilexandtheCity», у якій він створив вже 7 альбомів. У листопаді 2016 року Жуль став новим сценаристом альбомів про «Щасливчика Люка», продовжуючи традиції Рене Госінні. Його альбом «Земля обітована», виданий накладом 500 000 примірників, повернув читачам славетного ковбоя з нагоди 70-річчя цього персонажа. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.