• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Промисловці вимагають прийняття комплексної Енергостратегії - уряд розглядає проект

    Опубликовано: 2017-08-11 12:55:53

    Урядовці розглядають проект енергетичної стратегії до 2035 року. Півроку тому підприємці та промисловці відкрито закликали останніх пришвидшити прийняття документу, адже попередні заходи в цій сфері не відповідають тим викликам, перед якими опинилась країна. Сюди належить диверсифікація постачань палива, потреба здешевлення енергії для промислових підприємств та споживачів, яка надзвичайно зросла в ціні, висока енергозатратність виробництв та комунальних компаній. Акцент має бути на зростанні частки відновлюваної енергетики, що відповідає не лише логіці розвитку ринку, але й міжнародним зобов’язанням, взятих на себе Україною.
    Таку думку висловили в УСПП та Антикризовій раді громадських організацій.
    Нагадаємо, згідно із проектом стратегії, до 2025 року прогнозується зростання частки відновлюваної енергетики до рівня 12% (наразі коливається на рівні 5-6%).
    «Питання енергетичної безпеки, особливо за останній період, визначають конкурентність української економіки, а також захист економічних і політичних інтересів України. Тому документ, що приймається, повинен бути комплексним: враховувати шляхи подолання тих проблем, які вже існують, та водночас містити складову розвитку», - зауважив президент УСПП Анатолій Кінах.
    Ділова громада за останні роки  напрацювала детальні пропозиції в цьому напрямку, що були передані в розпорядження урядовців. Окрім того, більшість моментів були враховані і в рішенні засіданні РНБО, що відбулося вже більше 2 років тому. Йшлося про потребу переведення ТЕЦ на газову групу вугілля, модернізацію теплоблоків в цілому, розробку чесної тарифної політики. Але зазначене завдання було фактично зірване.
    «Стратегія, в разі її прийняття, повинна унеможливити такі абсурдні ситуації, коли держава сама стримує розвиток проектів відновлювальної енергетики, притоку інвестицій. Спроба НКРЕКП «дерти» за підключення до електромереж величезні суми, ввести абонентну плату  - була подолана одностайною позицією ділової спільноти та експертів. Адже розвитком альтернативної енергетики в Україні цікавляться інвестори із Саудівської Аравії, Ізраїлю, Литви - йдуть конкретні запити. Для енергетичної безпеки такі проекти життєво необхідні. Плюс модернізація ТЕЦ. Тільки консенсус між державними регуляторами, споживачами  та виробниками енергії дасть змогу розвивати цю сферу», - переконаний президент УСПП.
    Експерти союзу пропонують впровадити і моніторинг реалізації державної політики в енергозбереженні, включаючи систему стимулів та контролю ефективного використання енергоресурсів -  на основі оптимального балансу адміністративних і економічних методів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.