• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Досвід Закарпаття: Свалявський центр соціально-психологічної реабілітації дітей – зразковий заклад для реабілітації дітей

    Опубликовано: 2017-06-14 12:22:10

    9 червня 2017 року в рамках реалізації національного превентивного механізму відбувся моніторинговий візит до Свалявського центру соціально-психологічної реабілітації дітей.
    На час відвідання у центрі перебувало 22 дитини. Під час моніторингового візиту жодного порушення прав дітей зафіксовано не було, їм забезпечено право на освіту, усі вони відвідують школу.
    Монітори відзначили високий рівень роботи психологів. Після того, як дитина потрапила до центру, психологи проводять з нею психологічну діагностику – один з найважливіших етапів. Діагностування передбачає визначення соціально-психологічних особливостей дитини з метою оцінки її психоемоційного стану та прогнозування подальшого розвитку, встановлення та налагодження соціальних зв’язків дитини з найближчим оточенням. За результатами соціально-психологічного діагностування розробляється індивідуальна програма реабілітації дитини та визначення напрямів допомоги.
    Для стабілізації психологічного стану вихованців, психологами центру організовано цикл тренінгових занять, рольових та інтерактивних ігор, основним завданням яких є корекція соціальної поведінки вихованців: підвищення рівня свідомості та мотивації до навчання, коригування системи цінностей.
    Монітори зазначили, що на кожну дитину складено індивідуальний план з оцінкою потреб дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, проводиться соціальна робота з нею та її сім’єю.
    «В підпорядкуванні Служби у справах дітей Закарпатської ОДА перебувають Притулок у смт Батьово і Центр соціально-психологічної реабілітації дітей у м. Сваляві. Я не можу пояснити велику різницю між цими двома установами. В одному фактично ідеальні умови, в іншому – психолог абсолютно не виконує своїх функціональних обов’язків і по суті працює як вихователь. У Свалявському центрі, на відміну від Притулку у Батьово, забезпечена комплексна корекційна робота з кожною дитиною, на основі глибокого аналізу її особистісного розвитку. Слід зазначити, що з кожним роком кількість притулків зменшується, їх реорганізовують в центри соціально-психологічної реабілітації дітей. Якщо у 2012 році було 58 притулків, то на сьогодні залишилось тільки 8», – зазначив регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Закарпатській області Олег Григор’єв.

    Довідка
    Центр соціально-психологічної реабілітації дітей – установа соціального захисту, що створюється для тривалого або денного перебування дітей віком від 3 до 18 років, які опинились у складних життєвих обставинах, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги. До центру приймаються діти, які залишилися без піклування батьків або осіб, які їх замінюють; діти, які зазнали насильства і потребують соціально-психологічної допомоги, постраждали від торгівлі дітьми; безпритульні діти.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.