• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Полтавська область однією з перших почала успішно впроваджувати енергосервіс у бюджетній сфері

    Опубликовано: 2017-05-22 08:32:13

    Завдяки тісній співпраці Держенергоефективності та місцевої влади Полтавщина стала однією з перших областей України, де запрацював ЕСКО-механізм у бюджетній сфері. На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, відкриваючи семінар «ЕСКО та енергоменеджмент – ефективні інструменти термомодернізації бюджетних установ» 19 травня у Полтаві.

    «Перевага енергосервісу полягає у можливості впровадження енергоефективних заходів у школах, дитсадках, лікарнях тощо за рахунок приватних інвестицій. При цьому, відсутня необхідність залучати бюджетні кошти», – наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та пояснив, що вкладені інвестиції енергосервісна компанія повертає виключно за рахунок зекономлених бюджетною установою витрат на комунальні послуги та енергоносії. Бюджетна установа, у свою чергу, менше споживатиме енергоресурсів і менше платитиме за комунальні послуги, а комфорт у помешканнях підвищиться.

    «Приємно відзначити, що на Полтавщині, а саме - у Миргородському районі, існує вже два приклади успішних ЕСКО-проектів. Їхня ціль - підвищити ефективне споживання енергоресурсів у двох навчальних закладах. Роботи успішно проводяться. За нашими оперативними даними, вже сьогодні районний бюджет отримує близько 60% економії газу», - Голова Агентства.

    Так, в с. Зубівка Миргородського району для навчального закладу встановлено котельне обладнання. Очікувана економія газу – до 60%. Втім, вже за три місяці цього року економія газу склала 63,4% або 30,8 тис м3. Аналогічний проект було запущено й у селі Попівка цього ж району. Очікувана економія газу – до 60%. Фактична економія газу за 3 місяці – 62,8% або 42,7 тис м3 газу.

    Як зазначив директор ТОВ «Український енергетичний траст» Володимир Кріль, який працює за вищезазначеними ЕСКО-договорами, він готовий розширювати свою діяльність та інвестувати у ще близько 25 об’єктів і навіть в інших регіонах: Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській областях.

    Інтерес до Полтавського регіону виявили і компанії, які працюють за ЕСКО-договорами у Києві, Вінниці, Каневі та на Одещині. Особливості укладання ЕСКО-договорів та співпрацю з місцевою владою їм презентував Олексій Корчміт – радник Голови Держенергоефективності. Він зауважив, що на Полтавщині зафіксовано 170 бюджетних установ, які є перспективними для реалізації ЕСКО-механізму.

    Сергій Савчук також нагадав, що у співпраці з місцевою владою створено та на сайті Держенергоефективності опубліковано базу потенційних об’єктів енергосервісу в Україні. Наразі налічується понад 2600 таких об’єктів по всій країні, які можуть зацікавити ЕСКО-інвесторів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.