• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 2 кг гречки для пенсіонера, зменшення субсидій, мільйони людей у категорії «не мають права на пенсію». Яку Пенсійну реформу готують в Уряді?

    Опубликовано: 2017-05-19 15:03:22

    Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман обіцяє піти у відставку, якщо до 1 жовтня 2017 року його Кабінету Міністрів не вдасться впровадити пенсійну реформу. «Я несу за неї політичну відповідальність. Я гарантую, що з 1 жовтня українські пенсіонери отримають підвищену пенсію. І досить істотну. Якщо я це НЕ виконаю, будь ласка, я готовий піти у відставку», – заявив він.
    Як Уряд планує подарувати кожному пенсіонерові 2 кг гречки, забравши при цьому в мільйонів людей їх законну пенсію та урізавши субсидії – про заплановані пенсійні нововведення та їх підводні камені в матеріалі «Публічного аудиту».
    Для «осучаснення» пенсій, за словами прем’єра, в Україні буде виділено додатково 12 млрд грн.
    Якщо врахувати, що в Україні налічується 12,3 млн пенсіонерів, то в середньому кожен із них може розраховувати на плюс 81,3 грн у місяць. Це в наш час 2 кг гречки.
    Крім того, варто згадати, що основна маса пенсіонерів отримує субсидії, а підвищення пенсії призведе до зменшення розміру субсидії і відповідного збільшення обов’язкового платежу (той, що оплачується субсидіантом). У результаті це підвищення й піде на оплату комунальних послуг. «Так в Уряді, очевидно, вирішили вбити одразу двох зайців – і нібито людям підвищити пенсії, і виконати обіцянку перед МВФ зменшити обсяг субсидій до 47 млрд грн. При цьому сумнівно, що люди отримають відчутне фінансове покращення», – прогнозує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.
    Так, в останньому меморандумі з МВФ Порошенко, Гройсман, Гонтарева і Данилюк зобов’язалися для економії витрат держбюджету на рівні 3 % ВВП збільшити ефективний трудовий стаж для виходу на пенсію.
    Для виконання поставлених Фондом завдань, не підвищуючи вік виходу на пенсію (60 р. +), в Уряді запланували збільшити з 1 січня 2018 року страховий стаж із нинішніх 15 років до 25 років. Із кожним роком страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, збільшуватиметься на один рік до тих пір, поки не сягне позначки в 35 років.
    «При цьому є нюанс, який дуже важливий. Якщо зараз людина не має мінімального страхового стажу (15 років), то їй після 63 років передбачена державна соціальна допомога в 393,6 грн (30 % від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність). Таким чином людей хочуть перевести в розряд “не мають права на пенсію” і дати подачку від держави на 394 грн. За рахунок зменшення кількості претендентів на заслужену пенсію і планується зменшення дефіциту Пенсійного фонду», – коментують у «Публічному аудиті».
    До групи ризику, за словами експертів, автоматично потрапляє 15 млн осіб (люди віком від 35 до 60 років), із них 4,2 млн – найбільш «ризикові» – це люди, які сьогодні не мають роботи.
    Основною проблемою пенсійної системи України станом на тепер є дефіцит Пенсійного фонду. На кінець 2016 року він становив 141 млрд грн (5,5 % від ВВП), або 8651 грн на одного працюючого. Для порівняння, дефіцит ПФ ще чотири роки тому не перевищував 1 % від ВВП і становив 14 млрд грн (0,9 % ВВП) при мінімальній пенсії в $ 120 (зараз – $ 50). Збільшення дефіциту пов’язано зі зменшенням ставки ЄСВ (у 2015 році), яке, втім, не дало очікуваного результату – виходу зарплат із «тіні».
    За оцінками КМУ, на реалізацію пенсійної реформи потрібно 12 млрд грн у цьому році та ще 30 млрд грн – у 2018-му. При цьому досі не визначено, звідки Уряд візьме кошти на реалізацію вказаної реформи. Адже перед ним стоїть завдання не тільки знайти кошти на плюс 81,3 грн кожному пенсіонерові, а й вирішити проблему балансу витрат і доходів Пенсійного фонду.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.