• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чи допоможе вакцинація птиці?

    Опубликовано: 2005-12-21 16:00:00
    Епізоотична ситуація по високопатогенному грипу птиці в АР Крим стає дедалі серйознішою. Про це повідомив журналістам екс-голова департаменту ветеринарної медицини України Петро Вербицький. За його словами, на сьогодні діагноз пташиного грипу встановлено вже у тринадцяти господарствах АР Крим. Ще у двох господарствах підозра на вірус з’явилася вчора.
     
    За даними П. Вербицького, на даний момент в цих 13 населених пунктах проводиться робота по вилученню і знищенню всього поголів’я птиці, яка знаходиться в господарствах приватного сектору. Але, на його думку, це — лише загальні методи захисту. Єдиним ефективним варіантом боротьби з вірусом пташиного грипу на сьогодні є застосування вакцини, адже саме вакцинація поголів’я птиці зможе призупинити тенденцію розповсюдження вірусу. Водночас, він спростував заяву міністра аграрної політики України Олександра Баранівського про те, що вакцини проти пташиного грипу в світі не існує, і ніхто вакцинацією птахів не займається.

    „Я мушу сказати, що в світі сьогодні є серйозний досвід застосування вакцин в тих випадках, коли інфекція має тенденцію до поширення, та коли вона наносить великі збитки країні. Так, наприклад, в Італії по кілька раз в одних і тих же господарствах приходилося знищувати птицю, і італійці прийшли до висновку, що вакцинація все ж таки потрібна. Перша програма вакцинації у 2000 році включала вакцинацію птиці в 550 птахівничих господарствах. Ця програма тривала півтора роки; в її рамках, під офіційним контролем, було вакциновано близько півтора мільйона голів птиці. Друга програма вакцинації у 2002 році була також проведена на території зі значним поголів’ям птиці. Було вакциновано 45 мільйонів голів птиці. Ефективність програми була доведена. Жодного випадку грипу птиці серед вакцинованих курей не було зареєстровано. Дослідженням також доведено, що після вакцинації рівень імунного захисту є високим ”, — повідомив пан Вербицький.

    Він також зазначив, що використання вакцини розповсюджено не тільки в країнах Європи, але й у Сполучених штатах Америки, Китаї та Гонконгу, тому заяви Баранівського з цього приводу є досить некомпетентними.
     
    За даними українських науковців, на сьогодні вакцинувати треба поголів’я приватного сектору всієї АР Крим і частину території Донецької, Запорізької, Одеської, Миколаївської, Херсонської областей. На думку П. Вербицького, зволікання з вакцинацією птиці на території АР Крим є нічим іншим, як витрачанням часу.

    „Мені не зрозуміла впертість керівника нашого Міністерства аграрної політики, чого сьогодні не проводиться хоча б підготовча робота по завозу вакцин”, — каже він.
     
    За його словами, сьогодні у світі зареєстровано 9 вакцин різних виробників з Нідерландів, Франції, США, Ізраїлю і Російської Федерації. До речи, Росія нещодавно зареєструвала вакцину зі штамом Н5N1. Слід зазначити, що в Росії, де через вірус пташиного грипу за цей час знищено понад 630 тис. голів птиці, птахівники активно розглядають питання застосування вакцини, особливо у зв’язку з весняною міграцією дикої перелітної птиці.
     
    Вербицький підкреслив, що на даний момент Україні терміново треба визначитися з вакциною, з її завезенням і застосуванням. Ця вакцина, за його словами, є абсолютно безпечною. Так, якщо вона попаде в зовнішнє середовище, то ніколи не викличе ускладнення епізоотичної ситуації. Завдяки вакцинації в тисячі раз зменшиться вірусовиділення в організмі птиці, а поголів’я птахів отримає понад 80% імунного захисту впродовж 10-12 місяців. Щодо вартості вакцини, то він підкреслив, що витрати в 10 разів менше, ніж витрати на ліквідацію інфекції. Доза вакцини складає 25 центів.

    За словами академіка-секретаря відділення ветеринарної медицини УААН Анатолія Мазуркевича, вони відправили до Міністерства фінансів обґрунтування створення власної вакцини. Загальна вартість її складає приблизно 20 мільйонів гривень. Він зазначив, що з державного бюджету необхідно надати 3 млн. грн., крім того, деякі кошти надійдуть від іноземних інвесторів. За його розрахунками за три місяці вакцина буде готова, але повинно пройти ще три місяці для проведення клінічного випробування і ще рік для того, щоб подивитися на реакцію після вакцинації.

    Оскільки сьогоднішня ситуація в АР Крим вимагає негайного вирішення, то вакцину треба купувати, а не чекати стільки часу на виготовлення і перевірку. За словами А. Мазуркевича, вона буде дорожча, аніж вітчизняна, але це є необхідним для України.
     
    Нагадаємо, що надзвичайний стан сьогодні введено у селах Некрасовка Советського району, с. Ізобільне та с. Омелянівка Нижньогірського району, с. Завіт-Ленінський та с. Пушкіне у Джанкойському районі АР Крим. Нещодавно були виявлені випадки масового захворювання та загибелі домашніх птахів у садибах громадян, що проживають в селах Дмитровка, с. Чорноземне, с. Краснофлотське, с. Советське, с. Хлібне Советського району, с. Зорькіно Нижньогірського району, с. Воінка Красноперекопського району.
     
    Cправка Elcomart News.

    Пташиний грип — це інфекційна хвороба птахів, що викликана одним зі штамів вірусу грипу, типу А. Віруси типу А можуть інфікувати не лише людей, а й багато видів тварин і птахів, в тому числі курей, качок, свиней, тюленів та ін. Пташиним грипом можуть хворіти всі види птахів. Серед диких птахів грип дуже поширений, але переважно проходить безсимптомно. Натомість, серед домашньої птиці цей вірус викликає хворобу і загибель. Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, тобто пронос. Крім того, може зменшитися яйценосність.
     
    Вірус пташиного грипу, на відміну від людського, є дуже стійким у зовнішньому середовищі. Навіть у тушках мертвих птахів він може жити до одного року, що збільшує ризик інфікування. Вірус миттєво гине при 1000 С, через 2-3 хвилини — при 65-700 С, а при нагріванні до 50-600 С — тільки через 30-40 хвилин. Тому можна споживати птицю, звичайно, за умови належного приготування.

    Симптоми пташиного грипу у людей бувають різними, в діапазоні від грипоподібних симптомів (дуже висока температура, ускладнене дихання, кашель, біль у горлі та біль у м’язах) до інфекції очей. Вірус є небезпечним через те, що може швидко призвести до пневмонії і, крім того, спричинити важкі ускладнення на серце та нирки.
     
    Пандемічний грип — це глобальне поширення захворювання, що виникає за допомогою нового підтипу вірусу грипу і уражає людей, викликає клінічні захворювання й ефективно поширюється від людини до людини. Підтипи класифікуються на розходженнях білків вірусного гемаглютиніна (НА) і нейрамінідаза (NA) на поверхні вірусу грипу А. Були виявлені шістнадцять різних HA і дев'ять NA. Усі підтипи містяться в пташиному грипі, але відомо, що тільки підтипи H1N1, H2N2 і H3N2 можуть циркулювати в людському організмі. Можливо, що підтип вірусу H5 не становить загрози для людини.

    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
     







    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.