• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Повторний моніторинг Херсонської обласної лікарні «Хоспіс» знову виявив порушення прав пацієнтів

    Опубликовано: 2017-03-29 08:37:57

    Представники моніторингової групи у складі працівників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіонального представництва Уповноваженого у Херсонській області та громадських моніторів повторно відвідали без попередження Херсонську обласну лікарню «Хоспіс».
    Перший візит було здійснено у вересні 2015 року, коли головний лікар на порушення вимог законодавства відмовився допустити групу до моніторингу закладу та надати необхідні документи представникам Секретаріату Уповноваженого. У зв’язку з цим, 9 листопада 2015 року рішенням Суворовського районного суду м. Херсона головного лікаря Херсонської обласної лікарні «Хоспіс» було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 188-40 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та накладено на нього адміністративне стягнення у розмірі 1700 грн.
    Херсонська обласна лікарня «Хоспіс» розрахована на 50 ліжок, але на день візиту у ньому перебувало 57 пацієнтів, оскільки це єдиний у Херсонській області заклад, що надає паліативну допомогу (в регіоні існує необхідність у  щонайменше 110 паліативних ліжках). Крім того, в області відсутня мобільна служба паліативної допомоги для пацієнтів, які перебувають вдома.
    При спілкуванні з моніторами пацієнти лікарні висловлювали вдячність персоналу за турботливе ставлення, достатнє та смачне харчування.
    Будівля, в якій розташована лікарня, потребує ремонту та оснащення ліфтом. Пацієнти перебувають у палатах, розташованих на першому та другому поверхах. За відсутності ліфту пацієнтів зносять і виносять на другий поверх на покривалі. На прогулянці вони не бувають взагалі.
    Пацієнти установи користуються підгузками, однак при вході до будівлі відчувався стійкий запах сечі. У приміщенні немає безперешкодного доступу пацієнтів до санітарних кімнат, тому їх миють на ліжках (під кожним ліжком стоять миски).
    Після аналізу медичної документації та спілкування з адміністрацією з’ясовано, що пацієнти госпіталізуються до лікарні без їхньої згоди – лише за заявою родичів. Водночас переважна більшість пацієнтів  – люди похилого віку, які потребують якісного догляду. Така ситуація призводить до порушення прав тих пацієнтів, які перебувають у черзі на госпіталізацію до «Хоспісу» й потерпають від важких захворювань.
    Щодо зазначених та інших виявлених порушень будуть направлені акти реагування Уповноваженого з прав людини до Херсонської обласної державної адміністрації та Міністерства охорони здоров’я України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.