• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Харківській області розпочався процес автономізації медзакладів: Чугуївська районна рада проголосувала за автономізацію ЦПМСД

    Опубликовано: 2017-03-09 15:15:30

    Чугуївський центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) відтепер стане автономним некомерційним комунальним підприємством. Таке рішення одностайним голосуванням прийняли депутати Чугуївської районної ради на сесії 7 березня.
     
    Лікарня у формі комунального підприємства отримає свободу в розпоряджені активами та зможе працювати з інвесторами і отримувати ґранти від українських та іноземних організацій. На думку Міністерства охорони здоров’я, коли “господарює держава” – це менш ефективно, ніж коли господарює громада, адже громаді видніше, як розподілити кошти – з урахуванням реальних потреб населення в регіоні.
     
    Як розповіла юристка Харківської експертної групи підтримки медреформи, керівниця практики  “Медицина та фармація” юридичної компанії ILF Олена Хитрова, тепер ЦПМСД має пройти процедуру перетворення. Мета юристів – зробити цей процес прозорим та зрозумілим. Наступні 2,5 місяці буде проведена оцінка та інвентаризація активів медичного закладу, також буде складений новий Статут ЦПМСД. Займатися перетворенням буде спеціально створена комісія. 
    У новому форматі заклад запрацює після затвердження передавального акту та прийняття Статуту депутатами Чугуївської райради (десь наприкінці травня).
     
    Мова про необхідність автономізації лікарень вже давно підіймається профільним Міністерством. Поки що закон розглянутий лише в першому читанні і строки його фінального голосування непрогнозовані. Більшість територіальних громад – власники лікарень – чекають на його прийняття.
    Однак, говорять юристи, перетворити лікарню на некомерційне комунальне підприємство можна вже зараз, не чекаючи спеціального закону про автономізацію. До речі, в Харківській області як комунальні підприємства уже працюють чотири медичні установи: в Куп’янську, Золочеві, Близнюках та онкоцентр у Харкові.
    “Хтось боїться автономізуватися, а хтось таки бере свою долю у власні руки. Так якби закон про автономізацію прийняли, процес перетворення був би суттєво легшим, – говорить Олена Хитрова. – Зараз є певні складнощі: накприклад, необхідність оцінки майна в процесі перетворення, переоформлення всіх активів, печаток та штампів. Ці заходи потребують фінансування і територіальна громада має вирішувати це питання. Але більш за все керівників лікарень в цьому процесі лякає необхідність переоформлення ліцензії та проходження акредитації”.
     
    За словами члена Харківської експертної групи підтримки медреформи Вікторії Мілютіної, інший аспект, який поки що є не дуже зрозумілим керівникам та власникам лікарень – фінансування. “Як саме після перетворення лікарня буде отримувати кошти з місцевого бюджету – до моменту, коли запрацюють загальнонаціональні зміни фінансування системи охорони здоров’я (до липня 2017 року) та лікарні на підставі договорів будуть отримувати кошти від Національної служби здоров’я. Оце ми і намагаємося зараз пояснити за допомогою наших юристів”, – говорить експертка.
    За словами Олени Хитрової, фінансування Чугуївського ЦПМСД найближчий термін буде здійснюватись за “перехідною схемою”. Райрадою буде розглянуте питання про прийняття районної бюджетної програми, за якою ЦПМСД буде отримувати кошти з районного бюджету.
     
    Після створення Чугуївського ЦПМСД  у формі комунального підприємства, останнє зможе змінити систему оплати своїм лікарям: “Поки що це ще не буде система “гроші йдуть за пацієнтом”, про яку ми весь час говоримо, для її запуску потрібен старт на національному рівні, – розповідає Олена Хитрова. – Але ми зможе створити близьку до цього систему мотивації персоналу, за якою бонуси лікарів, залежно від того, скільки пацієнтів обрали того чи іншого лікаря”.
     
    Щоб мешканцям району було легше зорієнтуватися у виборі лікаря,  24 березня в Чугуєві (у приміщенні будинку культури) пройде так званий Ярмарок здоров’я. Тут жителі Чугуївщини (і не тільки) зможуть познайомитися з сімейними лікарями і обрати того, хто їм підходить найбільше.
     
    Нагадаємо, в Чугуєві вже майже рік працює проект трансформації первинної медицини, котрий реалізовується Харківською експертною групою за узгодженням з МОЗ України і ХОДА та за підтримки МФ “Відродження”, Генерального консульства ФРН у Донецьку (офіс Дніпро), Почесного Консула ФРН у Харкові та експертної допомоги спеціалістів Реанімаційного пакету реформ, юридичної компанії ILF, клініки “Педіатр +”, Аґенції змін “Перспектива”, PR-аґенції “Bagels & Letters” та Українсько-німецької медичної асоціації. “Навіть у Чугуєвському ЦПМСД, де, на щастя, команда від самого початку зацікавлена у цих змінах, все одно знадобилися зусилля цілої низки організацій та інституцій, аби цей проект запрацював”, – говорить Олена Хитрова.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.