• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Верховний комісар ООН з прав людини високо оцінив діяльність Омбудсмана України

    Опубликовано: 2017-03-09 08:44:44

    7 березня 2017 року в рамках проведення Щорічної зустрічі Глобальної мережі національних інституцій з прав людини (GANHRI), що нині проходить у Женеві, відбулася зустріч Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської з  Верховним комісаром ООН з прав людини Зеїд Раад аль-Хуссейном.
    Під час зустрічі Верховний комісар ООН з прав людини висловив вдячність за тісну співпрацю Офісу Омбудсмана України з Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, а також з Моніторинговою місією ООН з прав людини, яка наразі діє в Україні.
    Нагадаємо, у 16-ій Доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) щодо ситуації з правами людини в Україні, яку було презентовано 9 грудня 2016 року в Києві, було високо відзначено спільну діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і Моніторингової місії ООН з прав людини, зокрема, у сфері запобігання катуванням.
    Під час зустрічі Валерія Лутковська поінформувала Верховного комісара ООН з прав людини про двосторонню взаємодію з Уповноваженим з прав людини в РФ.
    «Наприкінці грудня минулого року ми з Тетяною Москальковою здійснили двоетапний спільний візит: спочатку до Сімферопольського СІЗО, потім – до Миколаївського СІЗО, і залишились задоволені результатом його проведення. Тож ми вирішили й надалі проводити такі спільні взаємні візити, що дозволить нам здійснювати моніторинг умов тримання під вартою громадян України на території Російської Федерації та громадян РФ на території України», – зазначила Валерія Лутковська.  
    Верховний комісар ООН з прав людини Зеїд Раад аль-Хуссейн схвально оцінив таку співпрацю омбудсманів України і РФ, а також висловив зацікавленість ініціативою щодо взаємних візитів.
    Також Уповноважений ВРУ з прав людини повідомила про завершальний етап співпраці омбудсманів України і РФ у питанні переміщення засуджених українців з пенітенціарних установ АР Крим на материкову частину України, яке має відбутися вже найближчим часом. За словами Валерії Лутковської, після проведення вчорашньої зустрічі з Омбудсманом РФ є всі передумови для того, щоб співпраця Уповноважених обох країн поглиблювалася, зокрема і щодо проведення взаємних спільних візитів.
    Крім того, Верховного комісара ООН з прав людини зацікавив досвід українського Омбудсмана у проведенні успішних переміщень засуджених осіб, які відбували покарання в місцях позбавлення волі в так званій «ДНР» і виявили бажання бути переміщеними для подальшого відбування покарання на підконтрольну Уряду України територію. Як відомо, на сьогоднішній день завдяки Уповноваженому з прав людини було переміщено 133 таких осіб, так званих «подвійних заручників».
    На завершення зустрічі Верховний комісар ООН з прав людини Зеїд Раад аль-Хуссейн, висловивши високу оцінку за особистий вклад Уповноваженого у розвиток верховенства права в Україні, привітав Валерію Лутковську із обранням до наглядової ради Фонду технічної співпраці у сфері прав людини Універсального Періодичного Огляду. Метою Фонду є подальше зміцнення спроможності і підвищення ефективності такого інструмента захисту прав людини в рамках ООН як Універсальний Періодичний Огляд. Члени ради обираються Верховним комісаром ООН з прав людини на трирічний термін.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.