• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рибопродукція в Україні може подорожчати

    Опубликовано: 2005-12-14 16:48:00
    26 жовтня 2005 року між Державною митною службою України та деякими учасниками ринку імпорту рибопродуктів був підписаний Протокол про співпрацю, згідно з яким імпортери зобов’язалися заявляти митну вартість рибопродукції відповідно до цін, встановлених Протоколом. У випадках декларування товару іншими учасниками ринку, Державна митна служба України буде залучати експертів, що визначатимуть реальні ціни на рибопродукцію.
     
    Крім цього, в разі відповідності підприємств, які підписали Протокол, критеріям, визначеним Державною митною службою України, митні органи будуть забезпечувати таким підприємствам режим сприяння при здійсненні митного контролю та митного оформлення.
     
    Підписання даного договору створило для інших учасників ринку імпорту рибопродукції значні перепони та труднощі при її митному оформленні. Але головним є те, що зазначений Протокол став інструментом порушення норм Конституції України, вимог діючого законодавства України в області зовнішньоекономічної діяльності і митної справи, а також породив підґрунтя для зловживань з дрібним та середнім бізнесом.
     
    Слід зазначити, що дії цього Протоколу можуть сприяти підвищенню цін на ринках рибопродукції України, до речі, і без того недешевого товару. Тим паче, що рибопродукція є базовою складовою продовольчого кошика. Підвищення цін на рибу на сьогоднішній день є значним ударом по гаманцям населення нашої держави, адже м’ясна продукція також починає дорожчати в наслідок поширення пташиного грипу на території країни.
     
    За словами представника середнього бізнесу з імпорту рибопродукції Наталії Петрушової, те, що відбувається на сьогоднішній день є монопольною змовою Кабінету Міністрів, Державної митної служби та групи підприємств — учасників ринку імпортних продуктів.
     
    За умовами Протоколу тільки до тих підприємств, які підписали цей документ застосовується режим сприяння при здійсненні митного контролю. Крім того, вони отримують виключне право щомісячно визначати ціни на рибопродукти для імпортерів. Для тих, хто не підписав Протокол, навпаки, в разі спроби розмитнення товару за ціною нижчою від «протокольних» цін, але такої ж якості, настає період довготривалого доведення та відстоювання свого права на розмитнення товару за ціною угоди у вищестоящих та судових інстанціях. Таким чином, підприємець, який не підписав Протокол і за міжнародним контрактом прагне ввезти на митну територію України продукцію за нижчими цінами, не може розмитнити свою продукцію до тих пір, поки імпортери (ті, що підписали цей документ) в якості експертів не визначать реальну ціну такої продукції.
     
    Пані Петрушова повідомила, що розмитнення рибопродукції підвищилося на 20%, і якщо вона буде розмитнювати свій товар за параметрами, встановленими на митниці, то не те що не отримає прибуток, а й взагалі може не повернути вкладені гроші.
     
    За її словами, компанії, що підписали Протокол контролюють 40% ринку рибної продукції. Тому вони і визначатимуть ціни, тим самим підштовхуючи у тіньову економіку 60% учасників ринку рибопродукції України. Крім того, вони унеможливлюють діяльність дрібних підприємців, які в умовах конкуренції змушені працювати на низькому рівні рентабельності.
    «Я принципово не хочу займатися тіньовою економікою»,— підкреслила вона.
     
    «Практично Державною митною службою України та Радою з питань зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) при Кабінеті Міністрів України здійснена інновація тіньових корупційних схем, яка повинна забезпечувати надприбутки невеликої групи учасників ринку. Крім того, знищується велика кількість дрібних підприємців»,— зазначила Н. Петрушова.
     
    Підприємці також наголошують, що такими діями Державної митної служби порушується стаття 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування та їх посадові особи зобов’язані діяти лише відповідно до норм, передбачених Конституцією та законами України. Також порушена стаття 42, яка визначає, що не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція. На їхню думку, все це категорично суперечить передвиборчим обіцянкам Президента Віктора Ющенко та урядовим деклараціям про підтримку підприємництва, стабілізацію цін та посилення соціального захисту вразливих категорій громадян.
     
    Замісник керівника Департаменту з правових питань Міжнародного Комітету захисту прав людини Олександр Кубарський зазначив, що це рішення породило проблеми з імпортерами, деякі з яких сьогодні припинили поставки товару, через те що частина рибопродукції досі знаходиться на складах і визначити порядок її розмитнення неможливо.
     
    «На сьогодні прийняті перші кроки у цій справі. 1 грудня поточного року подано заяву до Генеральної прокуратури України для перевірки відповідності прийнятих актів Держмитслужби діючому законодавству Україні та прийняття відповідних мір прокурорського реагування за вказаними фактами. Також подано заяву і в Антимонопольний комітет»,— повідомив О. Кубарський.
     
    Довідка Elcomart News. З боку учасників ринку імпорту рибопродуктів в Україну Протокол від 26.10.2005 підписали представники таких підприємств-резидентів: ТОВ «Липова Долина», СП «УВРК», фірми «Караван Фіш», «Укрфішком», ТОВ «Скандинавія плюс», IRT, ТД «Фіштрейд», ТД «Фіштрейдонт», ПП «Санта-Україна», «Дельфін», «Аляска Трейд» та «МГМ».
     
    У свою чергу, з боку учасників ринку імпорту м’яса, м’ясопродуктів та свійських тварин Протокол від 05.11.2005 підписали представники таких підприємств-резидентів: ТОВ «Відродження», ПК «Дніпровська», ЗАТ ПК «Юнкерс», МП «Новоград-Волинський», ТОВ «Бізнес-Грант», СМП, ТОВ «Берком», ТОВ «Аскоп-Україна», ТОВ МПК «Царская охота», ТОВ «ФЕНІКС», АОЗТ «Артемівський м’ясокомбінат», ООО «Галатея», ТОВ «Фудлайн», ООО «Украгропродукт», МПЗ «Колос», ТОВ «Тульчин м’ясо», ТОВ «Русанівський м’ясокомбінат», ТОВ «Холодпромконтракт», ЗАТ «Матімекс» та «Ольвія фуд».
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
     




    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.