• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Саміт Україна - ЄС: Євросоюз продовжує підтримувати відповідальне та відкрите врядування в Україні

    Опубликовано: 2016-11-29 15:24:03

    На 18-му саміті Україна-ЄС Європейська Комісія затвердила чергові компоненти всеохопного пакету підтримки відповідального та відкритого урядування в Україні з боку ЄС. Загальний бюджет усіх компонентів допомоги складає понад 300 мільйонів євро.

    На саміті була підписана угода щодо програми боротьби з корупцією, на яку виділено 15  мільйонів євро. Пізніше цього року буде надано 104 мільйони євро на підтримку реформи державного управління, а також 52,5 мільйони євро для поліпшення ситуації з верховенством права. Ці заходи є послідовною частиною низки програм підтримки реформ, до якого уже входить підтримка децентралізації та, з наступного року, реформи управління державними фінансами.

    «Це нове фінансування є свідченням постійної підтримки Європейським Союзом процесу реформ в Україні та засадничих, сталих змін в управлінні країною. ЄС прагне побудови більш ефективної системи урядування в Україні, а також зміцнення економічних реформ, щоб зробити Україну сильнішою, заможнішою та стабільнішою країною», — зазначив під час саміту Йоганнес Ган, Комісар з питань європейської політики сусідства і перемовин про розширення ЄС.

    Боротьба проти корупції (15 мільйонів євро)

    Нова програма боротьби проти корупції покликана посилити здатність новостворених антикорупційних інституцій вести розслідування, здійснювати карне переслідування та карати за корупцію. Програма, яку буде втілювати Данська аґенція з міжнародного розвитку (DANIDA), також фінансуватиме групу міжнародних радників, щоб допомогти Верховній Раді  ретельно переглянути антикорупційне законодавство та контролювати процес реформування. Нарешті, програма ЄС підтримуватиме ті місцеві органи влади, які прагнутимуть реальних змін та будуть готові до співпраці із громадянським суспільством і медіа, аби реалізувати повний комплекс заходів у сфері боротьби проти корупції в регіонах та місцевих громадах.

    Реформа державного управління (104 мільйони євро)

    ЄС погодився підтримати стратегію самого уряду України щодо поступового розвитку незалежності та професіоналізму українських державних службовців. ЄС погоджується, що це має бути головним пріоритетом. Протягом наступних чотирьох років ЄС надасть через державний бюджет частину коштів, необхідних для фінансування модернізації державної служби, а також допоможе набирати нове покоління державних службовців. Уряд перебуває в процесі створення груп підтримки реформ для керування змінами в країні та модернізації в окремих міністерствах. Цю ініціативу ЄС також підтримає. Міністерства фінансів, сільського господарства та інфраструктури добровільно погодились стати першими у цьому проекті.

    Верховенство права (52,5 мільйони євро)

    Програма забезпечення верховенства права підтримуватиме реформи судової системи та поліції. Вона буде реалізована Французькою аґенцією з розвитку. Програма посилить стратегію реформи української правової системи, сфокусується як на навчанні та оновленні суддівського складу, так і на забезпеченні виконання вироків та покарань. Компонент реформи поліції був створений у співпраці з експертами сектору цивільної безпеки Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні. Він забезпечить навчання, устаткування поліцейських відділків та оновлення обладнання.

    Усі три нові програми були створені Групою підтримки України Європейської Комісії та Представництвом ЄС в Україні у тісній співпраці із країнами-членами ЄС.

    Контекст

    ЄС підтримував Україну у процесі реформ:
    Від 2014 року Євросоюз зобов’язався надати Україні 3,41 млрд. євро макрофінансової допомоги у рамках трьох програм. Наразі було виділено кредитів на суму 2,21 млрд. євро: 610 млн. євро надійшло у рамках першої програми з макрофінансової допомоги; 1 млрд. євро – у рамках другої програми; 600 млн. євро було виділено як частину нещодавньої та чинної операції з макрофінансової допомоги (MFA III). Очікується, що два подальші транші по 600 млн. євро кожен будуть надані Україні у 2016 і 2017 роках – залежно від ефективного виконання заходів, записаних у Меморандумі про взаєморозуміння, що стосується MFA III.
     
    ЄС надав великий пакет допомоги у пріоритетних сферах реформування, визначених спільно Україною та країнами-членами Євросоюзу.  Головна увага цього пакету у 2015-2016 роках була зосереджена на децентралізації (100 млн. євро), економічному розвитку (90 млн. євро), антикорупційних заходах (15 млн. євро), реформі державного управління (104 млн. євро) та верховенстві права (52,5 млн. євро). Від 2014 року допомога, пов’язана із конфліктом на сході України, яка надавалася через Інструмент сприяння стабільності та миру, досягла 73,7 млн. євро. У 2015 та 2016 роках орган Єврокомісії з гуманітарної допомоги виділив загалом 54,8 млн. євро, які було підсилено внесками країн-членів ЄС. Україна отримала користь від фінансів, що надавалися за так званим принципом «більше за більше», – їхнє виділення ґрунтується на прогресі, що його партнерські країни досягли у процесі впровадження реформ.  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.