• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Запорукою ефективної діяльності національного превентивного механізму проти катувань в Україні є наша активна співпраця з громадськістю»

    Опубликовано: 2016-11-09 08:34:52

    На цьому наголосила сьогодні, 8 листопада 2016 року, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час відкриття шостої Східноєвропейської конференції національних превентивних механізмів (НПМ) проти катувань, яка протягом двох днів триватиме у Львові.
    «Саме участь у проведенні аналогічних конференцій надихнула мене 4 роки тому на створення НПМ в Україні у тому форматі, у якому він нині функціонує. Існують різні системи роботи НПМ, але ми обрали формат «Омбудсман плюс», і в тісній взаємодії з громадськістю працюємо, щоб запобігати порушенням прав людини у місцях несвободи. Мені приємно констатувати, що на сьогодні все, що відбувається в Україні в контексті реалізації НПМ, відбувається у межах міжнародних стандартів, в рамках реалізації Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань», - зазначила Валерія Лутковська.
    У своєму вступному слові керівник відділу верховенства права Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков поінформував, як протягом 2006-2012 років велися жваві обговорення щодо запровадження НПМ в Україні.
    «І з 2012 року ми реально змогли запустити НПМ. Дякуючи Офісу Омбудсмана, співпраці з громадянським суспільством сьогодні НПМ активно функціонує. Крім того, виникають нові ідеї щодо того, як можна поліпшити, розширити взаємодіюі зробити результати роботи ще більш ефективними», - повідомив Олександр Водянніков.
    Директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін також переконаний, що не зважаючи на значні досягнення НПМ в Україні, існує ще дуже багато викликів та можливостей для поліпшення цієї роботи.
    «Сподіваюсь, що сьогоднішня конференція стане відправним пунктом для подальшого розвитку, нам необхідно обговорити, як удосконалити подальшу взаємодію, виробити рекомендації для державних органів влади, щоб і надалі розвивати НПМ в Україні», - відзначив Денис Кобзін.
    Вероніка Філіпеши, представник Асоціації з попередження катувань (Швейцарія), розповіла присутнім під час конференції про досягнення і проблеми НПМ за 10 років Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.
    З роботою НПМ Словенії, зосередившись на нових викликах, ознайомив учасників конференції керівник НПМ Словенії Іван Шелих, а про становлення НПМ в Україні розповів провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов.
    У конференції беруть участь представники державних органів влади України, у підпорядкуванні яких сьогодні понад 6000 місць несвободи, представники громадських організацій та НПМів Словенії, Грузії, Казахстану, а також Асоціації із запобігання катуванням (АРТ, Швейцарія).
    Конференцію організовано незалежною громадською організацією «Харківський інститут соціальних досліджень» спільно з Координатором Проектів ОБСЄ в Україні за організаційної підтримки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.